Maria Șleahtițchi: Nu aș fi susținut și nu aș fi îndemnat să fie înmânat Premiul Național lui Traian Vasilcău

Scriitoarea Maria Șleahtițchi a făcut parte din comisia de expertiză, “un fel de adjuvant al comisiei pentru acordarea premiului național”, după cum menționează scriitoarea, unde a  îndeplinit o anchetă și a dat punctaje.  Astfel, urmare a faptului că lui Traian Vasilcău, cunoscut pentru textele sale în susținerea Partidului Democrat, i-a fost înmânat totuși premiul Național pentru literatură, scriitoarea se întreabă de ce nu a fost invitată și ea pentru a da explicații suplimentare comisiei.

“Au invitat pe cine au găsit de cuviință”,  ne-a spus Maria Șleahtițchi.  Întrebată despre cum ar fi procedat în cazul în care ar fi fost invitată, Maria Șleahtițchi a răspuns: “exact așa cum am scris în anchetă, nu aș fi susținut și nu aș fi îndemnat să fie înmânat acest premiu lui Traian Vasilcău”. 

“Mi se pare un lucru anormal și cred că suntem o societate care nu are deloc criterii valorice”, a mai spus Șleahtițchi cu referire la faptul că scriitorului Paul Goma nu i-a fost înmânat un asemenea premiu.

Anterior, decer­na­rea Pre­mi­u­lui Națio­nal pen­tru lite­ra­tură lui Tra­ian Vasil­cău a fost sus­pen­dată.

Pre­miul Naţio­nal se acordă anual de Guvern, ca semn de gra­ti­tu­dine pen­tru rezul­ta­tele obţi­nute în diverse arii de acti­vi­tate, inclu­siv: cer­ce­tare, dezvol­tare teh­no­lo­gică și cul­tu­rală. Selec­ta­rea lau­rea­ţi­lor se face prin vot secret de către o comi­sie for­mată din Prim-ministrul Repu­bli­cii Mol­dova, mini­ş­tri şi con­du­că­tori ai insti­tu­ţi­i­lor de resort, oameni de cre­a­ţie şi repre­zen­tanţi ai mediu­lui aca­de­mic.

 

Sursa foto: europalibera.org

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Simion

    Numai cabotinii cu scoala la nivelul Caprelor Irinucai, numai ultrasii si nimicarnitele pot sa beneficieze de premii, burse, oferite de Mafia Plaha. Toate sunt clocite la cina-cea-de-taina cu ministra a Kkturii, bubuka.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *