Mai aproape unii de alţii – Mai aproape de Europa

Centrul Cultural Vatra și Ambasada Poloniei la Chișinău inițiază un proiect de colaborare pentru a aduce Europa mai aproape prin reunirea diasporei și promovarea patrimoniului cultural polonez.

Evenimentul oficial de semnare a Acordului de colaborare între Centrul Cultural Vatra și Ambasada Poloniei la Chișinău va avea loc mâine, 22 aprilie, la ora 11:00, în incinta restaurantului Vatra Neamului.

La eveniment vor participa Ambasadorul Republicii Polone la Chișinău Artur Michalski și Președintele Centrului Cultural Vatra Nicolae Avram, inclusiv alți reprezentanți ai echipei Vatra.

Obiectivul principal este familiarizarea tinerei generații cu patrimoniul cultural polonez, care a adus un aport semnificativ la diversificarea culturii R. Moldova. Acesta se va realiza prin organizarea unor evenimente la Complexul Etno-Cultural Vatra, printre care Ziua Diasporei Poloneze (2 mai curent), în cadrul Festivalului Retro Mai (1-3 mai curent). De asemenea, reprezentanți ai diasporei poloneze se vor implica în cadrul celei de-a doua ediție a Festivalului Medieval din 27 – 28 iunie 2015, prin înscenarea Bătăliei de la Ţuţora de către cluburile istorice poloneze, cu ocazia împlinirii a 395 de ani de la marea luptă istorică.

În condițiile promovării și apropierii de valorile europene, e necesară o abordare responsabilă a procesului de integrare a minorităților etnice în viața culturală a R. Moldova. Prin inițierea acestui proiect, cetățenii R. Moldova vor avea ocazia să se bucure de posibilitatea cunoaşterii tradiţiilor şi culturii polone şi să se delecteze cu măiestria meşterilor populari și bucătarilor polonezi, dar și cu filmele ecranizate la Complexul Vatra. Toate acestea, constituind, un pas înainte alături de Memorandumul de înţelegere între Ambasada Republicii Polone în R. Moldova şi Primăria Municipiului Chişinău, privind cooperarea în domeniul conservării patrimoniului cultural polonez, semnat pe 27 octombrie 2014.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *