Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Maestrul Gheorghe Urschi împlinește 70…

Maestrul Gheorghe Urschi împlinește 70 de ani

Gheorghe Urschi, artistul care ne-a făcut să râdem în hohote chiar și în timpul crizei, împlinește astăzi 70 de ani.

Regele umorului din R. Moldova s-a născut la 18 ianuarie 1948, Cotiujenii Mari, raionul Șoldănești. După absolvirea studiilor la Moscova, a fost angajat ca actor la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău. A jucat în multe piese de teatru și a regizat zeci de spectacole: „Steaua fără nume” (Șeful gării), „Serghei Lazo” (Comisarul), „Jucării de oțel” (Christas), „Jocul dragostei și al întâmplării” (Arlequin).

De-a lungul celor peste 40 de ani de activitate, a scris cărți și piese de teatru, a realizat numeroase emisiuni și concerte. El a scris câteva piese de teatru: „Mezinul” (1979), „Vom trăi și vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Testamentul – 2” (2001), „Doi cocori, două viori” (2003), „Și iar Chirița!” și o duzină de piese pentru copii; pe unele dintre acestea le-a regizat și a jucat în ele.

Gheorghe Urschi a devenit vestit și datorită emisiunii televizate „Teatrul de miniaturi”, precum și concertelor susținute prin satele Moldovei în anii ’80 cu Maria Urschi, cea care i-a devenit și soție și duetul Doina și Ion Aldea-Teodorovici. Urschi este cunoscut în special ca realizator de emisiuni umoristice, în care ia în derâdere prostia omenească, rusismele, lenea, îngâmfarea, beția, corupția ș.a. și în care juca alături pe actorul Gheorghe Pârlea, cu care făcea un tandem de creație de câțiva ani buni.

La 20 iulie 2012, Președintele R.Moldova Nicolae Timofti i-a conferit titlul de „Artist al poporului” pentru succese în activitatea de creație și merite în dezvoltarea genului satirico-artistic. Pe 18 ianuarie 2014, de ziua sa de naștere, a devenit cetățean de onoare al orașului Chișinău.

În anul 2010, reporterii ZdG au realizat un interviu exclusiv cu regele umorului, Gheorghe Urschi.

Din politica de la noi ce vă amuză?

—  Politica mai mult mă irită decât mă amuză. Deşi şi ei fac glume şi răspund libertin aşa, chiar spiritual uneori. Nici nu ştiu ce ar putea să mă amuze. Am fost şi am rămas un anticomunist.

—  Ce ar trebui să se întâmple în societate ca să nu dispară ca entitate?

—  Eu cred că lumea ar trebui să revină la lecturi, la carte şi să se detaşeze de Internet, care ne înghite ca fiinţe, ne fură personalitatea.