Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   „Katyń” lui Andrzej Wajda, la…

„Katyń” lui Andrzej Wajda, la TV Moldova 1

Pe 17 septembrie 2015, la ora 20:00, TV Moldova va prezenta filmul lui Andrzej Wajda „Katyń”. Difuzarea acestui film marchează comemorarea declanșării agresiuni sovietice asupra Poloniei, din septembrie 1939. Filmul este dublat în limba rusă, și subtitrat în limba română.

unnamed„Katyń” este o peliculă artistică, bazată pe fapte reale. Povestește despre arestarea și uciderea a 22.000 de ofițeri și intelectuali polonezi de către serviciile secrete sovietice și despre calvarul familiilor lor care încearcă să afle adevărul despre soarta acestora.

Pe 17 septembrie 1939, conform Protocolului adiţional secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, care prevedea împărţirea Poloniei între Germania şi URSS, Armata Roşie a invadat partea de est a acestei ţări. Militarii polonezi, o mare parte dintre ei ofițeri în rezervă –elita intelectuală a poporului polonez, au fost întemniţaţi în lagăre. Considerați de Moscova un nucleul potenţial al unei primejdioase elite naţionaliste, au fost executați în masă în decursul lunilor aprilie și mai 1940. Din motive politice, această crimă a rămas tabu până în anul 1990.
„Katyń” a primit, printre altele premiul Globul de Aur pentru Cel Mai Bun Film și Premiul European Cinematografic pentru Cele Mai Bune Costume. A fost și nominalizat la premiul Oscar. A câștigat Premiul Cinematografic Polonez Vulturul la șapte categorii, printre care și cea pentru Cel Mai Bun Film.

Andrzej Wajda este un renumit regizor polonez. Deținător al unui Oscar pentru întreaga carieră și câștigător al unui Palme d’Or la Cannes (1981, pentru Człowiek z żelaza), este cel mai proeminent membru al „Școlii poloneze de film”. Este cunoscut mai ales pentru o trilogie de război: „Pokolenie” (O generație) -1955, „Kanał” (Canalul) – 1956 și „Popiół i diament” (Cenușă și diamant) – 1958. Patru dintre filmele sale au fost nominalizate la Premiul Oscar pentru Cel Mai Bun Film Străin.

unnamed (3)Filmul va fi difuzat la inițiativa și mulțumită sprijinului Institutului Polonez din București. Emisiunea va fi precedată de o scurtă introducere în contextul evenimentelor prezentate în peliculă, oferită de către Artur Michalski, ambasadorul Poloniei în R. Moldova și Leszek Biały, director adjunct al Institutului Polonez din București.