Inaugurarea bucătăriei comunitare în Palanca

Muzeul de artizanat „Casa Părintească” din satul Palanca, raionul Călărași, a găzduit, la 26 noiembrie curent, evenimentul dedicat încheierii proiectului „Rute Culinare în Moldova: micro investiții, promovare, înregistrare”.

img_2263-1Evenimentul a cuprins prezentarea rezultatelor proiectului „Rute Culinare în Moldova: microinvestiții, promovare, înregistrare”, o expoziție cu degustare a produselor locale tradiționale incluse în traseul turistic „Delicii Palancene” și un program folcloric susținut de copiii din s. Palanca. De asemenea, a fost inaugurată bucătăria comunitară de la Palanca – reabilitată, amenajată și echipată în cadrul aceluiași proiect.

Scopul proiectului a vizat promovarea potențialului turistic al R. Moldova prin intermediul produselor alimentare tradiționale din zona Călărași și, în special, din localitatea Palanca. Pe parcursul implementării proiectului au fost desfășurate mai multe activități precum: extinderea traseelor culinare și de ciclism în regiunea Călărași (Palanca), promovarea conceptului de „community kitchen”: înființarea unei bucătării a comunității și dotarea acesteia cu echipamente speciale (s. Palanca, r. Călărași).

img_2340„Bucătăria comunitară de la Palanca înseamnă un spațiu de lucru creativ pentru producătorii locali din sat, care sunt incluși în crearea comună a produsului turistic bazat pe trasee de ciclism și degustări de produse locale”, spune Elena Scobioală, coordonator local al proiectului. „Astfel, traseul culinar care începe la Muzeul „Casa Părintească”, unde găsim spre închiriere 10 biciclete și continuă prin vizitarea a patru gospodării rurale – Casa Chistrea, Casa Podgurschi, Casa Rață, Casa Vdovicenco. Aici ne sunt propuse spre degustare produse alimentare-specialități ale casei, toate diferite, dar la fel de gustoase: sucuri, gemuri, dulcețuri, brânzeturi, copturi și băuturi tradiționale”, menționează Elena Scobioală.

Succesul proiectului constă în crearea unui brand regional de produse, care va crește potențialul de produse promoționale, și, în consecință, va promova regiunea ca una din destinațiile turistice reprezentative pentru patrimoniului culinar al Moldovei, afirmă reprezentanții Development Policy Foundation (Fundația de Dezvoltare a Politicilor), organizație care a implementat proiectul în R. Moldova, în parteneriat cu Mișcarea Ecologistă din Moldova, „Casa Părintească” din Palanca și „Vistula Terra Culmensis – Development through Tradition” din Stolno, Polonia, cu sprijinul financiar al Ministerului Afacerilor Externe din Polonia, prin programul Polish Development Aid.

Foto: Lilia Curchi

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *