Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Gala Premiilor anuale ale Ministerului…

Gala Premiilor anuale ale Ministerului Culturii

Gala Premiilor anuale ale Ministerului Culturii s-a desfășurat la 15 ianuarie, curent, la Palatul Republicii. În cadrul evenimentului au fost acordate premii pentru cele mai reprezentative creaţii în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, cinematografiei, artelor plastice, biblioteconomiei, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei în anul 2015.

Laureații acestei ediții sunt:

1. Premiul „Valeriu Cupcea” în domeniul artei teatrale – Luminița Țâcu, regizor la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, pentru realizarea cu succes a spectacolelor document „Copiii foametei” de Alexandru Vaculovschi şi „Shakespeare pentru Ana”, dedicat copiilor din penitenciare.

2. Premiul „Constantin Stere” în domeniul literaturii ex-equo – scriitoarei Maria Șleahtițchi pentru „Romanul Generației ’80” şi directoarei revistei culturale „Sud-Est”, Valentina Tăzlăuanu, pentru volumul de eseuri „Ceea ce rămâne”.

3. Premiul „Gavriil Muzicescu” în domeniul muzicii – Mihail Agafița, dirijor al Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, pentru contribuţie excepţională la promovarea creaţiei simfonice şi prestaţie deosebită în spectacolele de excepţie ale anului 2015.

4. Premiul “Mihai Grecu” în domeniul artelor plastice – Vladimir Palamarciuc, artist plastic, pentru prestaţia deosebită în cadrul expoziţiei personale de anvergură la Centrul de Expoziții „Constantin Brâncuşi”, prilejuită aniversării a 70 de ani de la naștere.

5. Premiul „Spiridon Mocanu” în domeniul coregrafiei, dans popular – Andrei Baciu, conducător artistic şi coregraf al Ansamblului de cântece şi dansuri populare „Strămoşeasca” din Anenii–Noi, pentru contribuţie remarcabilă adusă dezvoltării dansului popular şi spectacolul coregrafic de excepţie realizat cu ocazia a 25 de ani de la fondarea ansamblului.

6. Premiul „Ştefan Ciobanu” în domeniul conservării patrimoniului cultural se acordă Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, în persoana Ambasadorului, Șefului Delegației UE, Pirkka Tapiola, pentru contribuție substanțială la restaurarea și punerea în valoare a obiectelor de patrimoniu Cetatea Soroca și Conacul Manuc Bei, și pentru susținerea în Republica Moldova a proiectelor (COMUS, Twinning) de consolidare a capacităților instituționale și umane în domeniul protejării patrimoniului cultural.

7. Premiul „Ion Madan” în domeniul biblioteconomic şi bibliografic se acordă ex-equo:

– Evan Tracz, directorul Programului Novateca, pentru implementarea cu succes a proiectului „Novateca” de informatizare şi asigurare cu utilaj electronic a bibliotecilor publice din Republica Moldova.

– Vera Osoianu, director adjunct în domeniul cercetării şi dezvoltării în biblioteconomie la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, pentru crearea Centrului de Statistică, Cercetare și Dezvoltare privind gestiunea datelor bibliotecilor publice din țară.

8. Premiul „Isidor Burdin” în domeniul patrimoniului imaterial – Surorilor Osoianu, pentru contribuţie remarcabilă la documentarea şi conservarea patrimoniului cultural imaterial, prin readucerea folclorului neprelucrat stilistic și sensibilizarea spiritului naţional pentru valorile strămoşeşti.

9. Premiul „Gheorghe Cincilei” în domeniul promovării imaginii culturale în mass-media – Veta Ghimpu-Munteanu, redactor-prezentator la Radioul Naţional pentru contribuţie remarcabilă la descoperirea şi readucerea în circuitul firesc de valori a doinei autentice, vocale şi instrumentale prin organizarea Festivalului „Doinei”.

10. Premiul „Alexandru Fedco” pentru cel mai bun manager în domeniul culturii – Vasile Moroşanu, șeful secției cultură din Anenii Noi, pentru renovarea casei de cultură din or. Anenii Noi şi contribuţia merituoasă în promovarea şi organizarea acţiunilor culturale în teritoriu.