[Foto-Reportaj] Tradițiile populare au ajuns la Chișinău

Parada costumelor și a tradițiilor populare a avut loc la 3 iulie curent, eveniment organizat în cadrul „Întâlniri Bucovinene” și a festivalului „Ștefan cel MAre”.

La „Întâlniri Bucovinene” au participat ansambluri din România, Polonia, Ucraina și R. Moldova. Artiștii au realizat un marș, unde fiecare grup și-a prezentat cântecele și dansurile caracteristice regiunilor de unde vin.

Ala Plugaru, membră a ansamblului folcloric „Botnenii” spune că este esențial ca aceste tradiții să fie transmise din generație în generație, pentru că un popor fără cultură este un popor mort. „Acest eveniment reflectă spiritul național de la porturile naționale, până la versuri și muzică”, spune femeia.

Pentru Cristi Colezea, coreograf al ansamblului român „Perincuța” din județul Prahova, acest eveniment are o semnficație deosebită, pentru că arată cât de aproape sunt cele două culturi: a noastră și cea de peste Prut. „Trebuie să recunosc că moldovenii sunt mai bravo la capitolul tehnică și disciplină și asta se vede prin dansuri, dar totuși dansurile noastre se aseamănă aproape 80 la sută”, subliniază coreograful român. Despre tinerii care participă la astfel de evenimente Cristi Colezea spune că „dacă ei nu apreciază și nu se implică în astfel de evenimente culturale, atunci noi, maeștrii nu știm să le insuflăm acest lucru”.

Grupul de oameni, costumați în haine tradiționale și echipați cu instrumente muzicale, au ajuns până la Grădina Publică „Ștefan cel Mare” unde a avut loc concertul propriu-zis.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Rusu Mihai

    Excelent portul popular si instrumentele arhaice( buciume s.a.) si cred ca daca mai erau si invitati din Ungaria,Bulgaria si din Serbia,Macedonia,Grecia,Muntenegru,Croatia,Slovenia,Slovacia,Cehia diversitatea ar fi fost mult mai mare.Arta si portul popular pot fi un pasaport turistic atractiv pt.Rep.Moldova,care trebuie folosit si dezvoltat,in Europa in multe tari din UE vechile traditii s-au pierdut,avantaj NOI…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *