Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   [Foto-Reportaj] Festivalul de muzică clasică…

[Foto-Reportaj] Festivalul de muzică clasică în aer liber. „descOPERĂ” deliciul unei seri la Orheiul Vechi

În zilele 4,5 iunie, la Butu­ceni, Orhe­iul Vechi, are loc primul festival de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”.

Eve­ni­men­tul este orga­ni­zat de Pen­siu­nea Eco-Resort „Butu­ceni”, com­pa­nia „Sens Music” și Tea­trul Națio­nal de Operă și Balet „Maria Bieșu” sub patro­na­jul Minis­te­ru­lui Cul­tu­rii al RM, cu sus­ți­ne­rea par­te­ne­ru­lui stra­te­gic Pro­iec­tul de Com­pe­ti­ti­vi­tate al USAID Mol­dova.

Uni­ci­ta­tea fes­ti­va­lu­lui „des­cO­PERĂ” con­stă în fap­tul că vizi­ta­to­rii au posibilitatea de a descoperi fru­mu­se­țea muzi­cii cla­sice într-un cadru ine­dit, Rezer­va­ția Cultural-Naturală „Orhe­iul Vechi”, amfi­tea­trul natu­ral care asi­gură o sono­ri­tate ide­ală pen­tru orches­tră și vocile soliș­ti­lor de operă.

IMG_0961„Mă bucur foarte mult că impor­tanța Orhe­iu­lui Vechi crește din an în an. Fiind un com­plex arhe­o­lo­gic și isto­ric foarte impor­tant pen­tru R. Mol­dova, Orhe­iul Vechi va avea și o impor­tanță cul­tu­rală sem­ni­fi­ca­tivă. La ini­ția­tiva cole­gi­lor de la Eco-Resort „Butu­ceni” și a dlui Ana­tol Bot­naru, a cole­gi­lor noș­tri de la Tea­tru Națio­nal de Operă și Balet și a pri­e­te­ni­lor noș­tri, diri­jo­rul din Aus­tria, Frie­drich Pfei­ffer, pre­cum și regi­zo­rul Andrea Bat­tis­tini, va fi orga­ni­zat un pro­iect ine­dit pen­tru R. Mol­dova: un fes­ti­val de operă în aer liber. Vor fi 3 zile de muzică minu­nată într-un cadru minu­nat. Este un foarte bun pri­lej să petre­cem un wee­kend minu­nat cu fami­lia, cu pri­e­te­nii, cu oas­pe­ții noș­tri din alte țări, aici la Orhe­iul Vechi, unde se poate găsi hrană spi­ri­tu­ală”, a men­țio­nat Monica Babuc, minis­tra Cul­tu­rii.

„Ne-a inspi­rat acest spa­țiu, deve­nit un amfi­tea­tru natu­ral, care are toate „ingre­dien­tele” nece­sare pen­tru a des­fă­șura con­certe cu o acus­tică deo­se­bită. Pe atunci mă gân­deam să con­stru­iesc aici o scenă pen­tru spec­ta­cole fol­clorice în aer liber, dar maes­trul Pfei­ffer mi-a suge­rat să insta­lez o scenă pen­tru operă, pe care aș putea orga­niza orice tip de eve­ni­mente muzi­cale. În 2015 pe această scenă a avut loc pri­mul con­cert și am înțe­les că e prea puțin, e nevoie de un fes­ti­val de cel puțin 3 zile. Cred că eve­ni­men­tul „des­cO­PERĂ” va fi o expe­riență impre­sio­nantă, care îi va încu­raja pe mol­do­veni să des­co­pere cul­tura, iar turiș­ti­lor le va da un motiv în plus să ne vizi­teze țara. Diri­jo­rul Pfei­ffer vine în Mol­dova cu pro­pria echipă de fil­mare, care va înre­gis­tra spec­ta­co­lele,
pen­tru a pro­mova eve­ni­men­tul în stră­i­nă­tate”, a spus Ana­tol Bot­naru, direc­to­rul Pen­siu­nii Eco-Resort „Butu­ceni”.

Spectatorii prezenți în prima seară a festivalului s-au delectat cu locurile frumoase și muzica răsunătoare. Acest eve­ni­ment pune în valoare toate atuu­rile spe­ci­fi­cu­lui local și se inte­grează cu obiec­ti­vele stra­te­giei de dezvol­tare a turis­mu­lui în R. Mol­dova.

PS: Singurul lucru care a nemulțumit mai mulți vizitatori a fost faptul că organizatorii nu au asigurat oaspeții cu un transport care să circule periodic.