Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   [Foto Reportaj] Depuneri de flori…

[Foto Reportaj] Depuneri de flori la bustul lui Eminescu

În Moldova este sărbătorită, la 15 ianuarie, Ziua Naţională a Culturii. Evenimentul este prilejuit de ziua de naştere a marelui Mihai Eminescu. Cu această ocazie, politicienii, locuitorii capitalei și oaspeții țării au depus flori la bustul poetului de pe Aleea Clasicilor, au cântat și recitat poemele lui și au gustat din plăcintele calde și vinul fiert cu piper și scorțișoară.

La eveniment au fost prezenți și Nicolae Timofti, Andrian Candu, Gheorghe Brega, Monica Babuc și Ion Păduraru (candidatul desemnat de șeful statului la funcția de prim-ministru, n.r.).

„Eminescu este și a fost o permanentă carte deschisă, o carte a destinului nostru”, a spus Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Monica Babuc, ministra în exercițiu a Culturii, spune că moștenirea literară a lui Eminescu este mai mult citată decât citită. „Ca să nu ne adâncim în sărăcia nostră culturală, trebuie nu doar să evocăm personalitatea lui Eminescu la 15 ianuarie, dar să-i cunoaștem și promovăm opera”, a subliniat Monica Babuc.

„Încă din copilărie, Eminescu era îngerul meu cel blând. Mama mi-a decedat când eram încă mică, și ca să adorm îngânam poezia „O, mamă”, care mă liniștea”, povestește Sofia, care acum e pensionară și scrie poezii despre limba română și poeții noștri care ne păstrează cultura și identitatea neamului.

De asemenea, Vlad Zbârciog, secretarul Uniunii Scriitorilor, consideră că „Mihai Eminescu este esența firii noastre, este sufletul neamului, este aerul, frunza, floarea, pământul, copacii din jur. Adică, tot ce este sufletul unui român, este Eminescu. Vorbind despre Eminescu astăzi, vorbim despre istoria neamului nostru, despre spiritualitatea noastră”, a conchis Vlad Zbârciog.

Oamenii susțin că trebuie să ne amintim de poet nu doar la 15 ianuarie și 15 iunie, ci trebuie să ne gândim la el în fiecare zi.

Menționăm că Ziua Națională a Culturii a fost instituită în luna aprilie 2012 și are drept scop promovarea culturii naționale, a valorilor autentice, dar și a personalităților artistice din domeniu.