[Foto-Reportaj] Arderea „momâiei” în centrul capitalei

Această duminică a fost ziua evenimentelor, astfel, în timp ce în scuarul catedralei „Nașterea Domnului” era organizat un flash-mob, comunitatea slavă sărbătorea „Maslenița” în Piața Marii Adunări Naționale.

Evenimentul s-a început la ora 12:00. PMAN era împânzită de tarabe și corturi, unde erau vândute clătite, plăcinte, pelmeni, cafea, izvar precum și suveniruri tradiționale ruse și nu numai. Cei prezenți s-au delectat cu bucate tradiționale, pe fundalul dansurilor și a muzicii ruse dată la maxim.

Tradiţional, la sfârşitul evenimentului, în Piaţă a fost arsă o figurină din paie, numită „momâie”.

Maslenița este o sărbătoare păgână, care anunță intrarea în Postul Paștelui și care este recunoscută de Biserica Ortodoxă Rusă. Numele festivalului se referă la iarna lungă și grea care lasă loc primăverii și căldurii Soarelui. Ultima zi a Masleniței este numită și Ziua Iertării, pentru că atunci se cere răscumpărarea păcatelor înainte de intrarea în post.

Foto & Text: Tatiana BEGHIU


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *