Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   [Foto] Flash-mob în PMAN, cu…

[Foto] Flash-mob în PMAN, cu ocazia Zilei Internaționale a Cămășii Ucrainene

Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene a fost sărbătorită pentru prima dată în R. Moldova, pe data de 21 mai, în Piața Marii Adunări Naționale.

Cu această ocazie a fost organizat un flash-mob, în cadrul căruia 150 de voluntari au format un ornament al cămășii tradiționale ucrainene și au lansat în aer baloanele de culorile drapelelor Ucrainei și al R. Moldova. La sfârșitul evenimentului, copiii au primit înghețate și apă.

„Ziua Internațională a Cămășii Ucrainene este celebrată anual în Ucraina, precum și de către ucrainenii de pretutindeni, în a treia zi de joi a lunii mai și are drept scop păstrarea tradițiilor străvechi ale portului popular ucrainean și popularizarea acestuia. Pentru etnicii ucraineni cămășa națională Вишиванка este simbolul culturii noastre, care reflectă sufletul neamului nostru. În ornamentele acesteia sunt împletite istoria, tradițiile și bogăția spirituală a ucrainenilor – popor european cu un trecut bogat și un viitor frumos”, Valentina Moraru, președintele Comunității Femeilor Ucrainene din R. Moldova.

„Această zi ne oferă nouă, ucrainenilor din Republica Moldova, ocazia de a sărbători și a promova acest patrimoniu al neamului ucrainean – cămașa națională. Asemenea manifestări contribuie la educarea tineretului și formarea sentimentului de mândrie, important pentru identificarea etnică, dar și pentru identificarea cu patria noastră, Republica Moldova. De asemenea, ne propunem să promovăm și să dezvoltăm valorile culturii noastre, pentru ca acestea să fie cunoscute de către populația Republicii Moldova. Și, nu în ultimul rând, vrem să contribuim la consolodarea societății noastre și armonizarea relațiilor dintre reprezentanții diferitelor etnii, care își doresc un viitor european și se implică în dezvoltarea statului nostru”, Dmitrii Lecarțev, președintele Asociației Tineretului Ucrainean „Zlagoda”.

Scopul manifestării este de a promova valorile etnicilor ucraineni, cetățeni ai R. Moldova, care, prin păstrarea tradițiilor și valorilor strămoșești, contribuie la îmbogățirea culturală și dezvoltarea armonioasă a societății.