(Foto) Deschiderea festivalului „Zilele Creangă”

Astăzi, 27 februarie, începând cu ora 9:00, la Catedrala Sfânta Teodora de la Sihla a avut loc deschiderea festivalului „Zilele Creangă”, ediţia a VII-a, dedicată aniversării a 180-a de la naşterea marelui clasic al literaturii române Ion Creangă. Festivalul se va desfășura în perioada 27 februarie – 4 martie 2017 la Chişinău, Iaşi, Târgu-Neamţ şi Pipirig.

La Chişinău, evenimentul se va desfăşura în zilele de 27-28 februarie. Programul a demarat cu un parastas de pomenire şi o evocare a diaconului Ion Creangă la Catedrala Naţională Română „Sfânta Teodora de la Sihla”.

La eveniment a fost prezentă și Olga Creangă-Caia, strănepoata scriitorului.

La ora 11:00, la Filiala Bibliotecii Naţionale pentru Copii „Ion Creangă” (în incinta Teatrului „Licurici”), se va produce un parteneriat literar-artistic cu genericul „Ion Creangă – expresia subtilei esenţe umane” dintre elevii liceelor „Gh. Asachi” şi „Dante Alighieri” din Chişinău . De asemenea, vor fi decernate premii pentru promovarea operei lui Ion Creangă.

Ulterior, la ora 13:00, în aceeaşi bibliotecă, va avea loc Concursul povestitorilor „Hai mai bine despre copilărie să vorbim”, la care vor participa elevi din clasele a III-IX-a. Copiii vor povesti o întâmplare din copilăria lor sau din copilăria părinţilor, bunicilor lor.

Mai apoi, la ora 14:30, la Liceul Teoretic „Ion Creangă” va avea loc Gala laureaţilor Festivalului şcolar „Ion Creangă cu neamuri”.

Pe 28 februarie, la ora 10:00, programul va continua la Liceul de creativitate şi inventică „Prometeu-Prim”, unde vor fi prezentate expoziţia „Creangă şi lumea personajelor sale”, organizată de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, şi un spectacol pregătit de elevii liceului.

La ora 11:30, la Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei va avea loc o conferinţă ştiinţifică, consacrată omagierii a 180 de ani de la naşterea scriitorului Ion Creangă.

Programul la Chişinău se va încheia la 12:30, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” cu masa rotundă „Ion Creangă – scriitorul tuturor vârstelor”.

„ Zilele Creangă” vor continua la Biblioteca Naţională pentru Copii „Ion Creangă” până pe 5 martie cu expoziţii, concursuri, spectacole şi alte activităţi creative.

Ion Creangă (n. 1 martie 1837, Humulești; d. 31 decembrie 1889, Iași) a fost un scriitor român, recunoscut datorită măiestriei basmelor, poveștilor și povestirilor sale. Scriitorul este considerat unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”.

„Amintirile din copilărie” reprezintă partea cea mai personală a operei lui Creangă. Acestea i-au stabilit reputația de mare prozator. Într-adevăr, alcătuirea meșteșugită a frazei, în care se vede totuși tonul poporan, – scoaterea la iveală a multor provincialisme cu o putere de expresie deosebită, vivacitatea narațiunii și sinceritatea cu care povestește cele mai intime detalii ale vieții lui de copil, toate acestea fac din opera lui Creangă una din cele mai însemnate opere ale literaturii române.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. ivancelgroaznic

    Toate laudele shi felicitarile organizatorilor ashestui eveniment marets. Ka cu she politica, uitam de radachinile noastre shi de cultura straveke. Copii noshtri trebe sa sashi cunoasca obirshia, limba, kultura, tot ce tsine de identitatea unui veki popor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *