Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Flori și poezii la bustul…

Flori și poezii la bustul lui Grigore Vieru. Poetul ar fi împlinit 81 de ani

La bustul lui Grigore Vieru de pe Aleea Clasicilor din Chișinău s-au adunat zeci de oameni pentru a aduce un omagiu poetului redeșteptării naționale, în ziua în care ar fi împlinit 81 de ani. Oficiali, oameni de cultură şi îndrăgostiţi de creația sa, au depus flori și au recitat versuri din opera poetului.

Prim-ministrul Pavel Filip a depus flori la bustul lui Grigore Vieru și a menționat că operele lui Grigore Vieru sunt semnificative pentru dezvoltarea culturii naționale. „Este de datoria noastră să păstrăm operele pe care le-a lăsat nouă și generațiilor viitoare marele poet. Grigore Vieru este, incontestabil, o voce de o expresivitate deosebită în peisajul poeziei româneşti”, a declarat Pavel Filip.

Monica Babuc, ministru al Culturii a subliniat că „este simbolic ca, după o zi cu ceaţă, astăzi este o zi senină. Acest cer senin cu soare se dedică lui Grigore Vieru. Pentru că Grigore Vieru a fost eminamente un poet al dragostei. El a cântat în versurile sale dragostea faţă de mamă, patrie, limbă”.

Monica Babuc a amintit că la 31 august anul trecut la Pererâta a fost inaugurată Casa-muzeu „Grigore Vieru” și a invitat cititorii și admiratorii creației marelui poet, să viziteze locul unde s-a născut Grigore Vieru.  „Grigore Vieru este la fel de iubit şi la Chişinău, şi la Pererâta, şi la Iaşi, şi la Cernăuţi”, a menționat Monica Babuc.

Despre locul de seamă al poetului în cultura românească a vorbit Arcadie Suceveanu, preşedintele Uniunii Scriitorilor:„astăzi este o zi deosebită pentru verbul românesc. Grigore Vieru a fost un poet care a ajuns să fie cunoscut şi iubit în întreg arealul limbii române, cărţile lui fiind editate în zeci de mii de exemplare”.

Arcadie Suceveanu a menționat vă versurile poetului sunt veșnice: „Grigore Vieru este un scriitor care nu se muzeifică, cărţile lui lucrează şi în continuare. Este un poet care s-a clasicizat, adică care, poetic vorbind, trăieşte şi după moarte. Poezia lui Grigore Vieru este simplă, dar nu şi simplistă. Ea a înglobat elemente din folclorul nostru – mama, izvorul, casa părintească, spicul, ciocârlia, Mihai Eminescu. Iată prin ce a câştigat Grigore Vieru”.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor a adăugat că manifestări de omagiere a marelui poet român au loc astăzi şi la Cernăuţi, Iaşi dar şi în localitatea de baştină a lui Grigore Vieru – în satul Pererâta, raionul Briceni.

Grigore Vieru s-a născut în anul 1935 în satul Pererâta, judeţul Hotin. În anul 1957, pe când era student, debutează editorial cu placheta de versuri pentru copii „Alarma”, apreciată de critica literară. În 1958 a absolvit Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chişinău. Ulterior, Grigore Vieru se angajează ca redactor la redacţia numită revista pentru copii „Scînteia Leninistă”, actualmente „Noi”, şi ziarul „Tînărul leninist”, actualmente „Florile Dalbe”.   Tot el scrie celebra carte pentru preşcolari „Albinuţa”. În 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Poetul a fost căsătorit cu profesoara de limba română şi latină Raisa Nacu.  Pe lângă scrierea nenumăratelor poeme în care predomină tema mamei, natura, dragostea, războiul, Vieru a luptat şi pentru Mişcarea de Eliberare Naţională din Basarabia, textele sale având rolul de a deştepta poporul.

Marele poet s-a stins din viaţă la data de 18 ianuarie 2009, în Spitalul de Urgenţă din Chişinău. Această tragedie s-a întâmplat după ce cu două zile înainte, Vieru a avut un accident rutier. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României”. De asemenea, câteva şcoli din Republica Moldova, un bulevard din Chişinău şi o stradă din Iaşi poartă numele lui Grigore Vieru.

Foto: arhiva zdg.md