Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Festivalul internațional „J.S. BACH”

Festivalul internațional „J.S. BACH”

A V-a ediție a Festivalului Internațional „J.S. BACH” va avea loc în perioada 27 martie și 3 aprilie, la Sala cu Orgă, evenimentul fiind organizat de gazda Festivalului și Fundația Culturală J.S. Bach.

Programul festivalului înscrie 4 concerte, cu invitați de valoare din Ungaria, Rusia, România, Ucraina și R. Moldova. Festivalul se desfășoară în perioada în care întreaga comunitate muzicală celebrează cea de-a 330-a aniversare a marelui Bach, născut pe 21 martie 1685.

Festivalul se va deschide vineri, 27 martie, cu un recital de orgă, susținut de reputatul organist maghiar János Pálúr. Programul concertului va include creații pentru orgă de J.S. Bach, dar și o lucrare ce va răsuna în premieră la Chișinău – Messe Solennelle pentru cor și două orgi de celebrul organist și compozitor francez Louis Vierne. Misa va fi interpretată de Corul Național de Cameră și Corul Academiei de Muzică, organiștii János Pálúr și Anna Strezeva, dirijor Denis Ceausov.

Duminică, 29 martie, festivalul va continua cu un recital de pian oferit deEduard Kunz, unul dintre cei mai valoroși tineri pianiști ruși, inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti. El este artist al Societații Filarmonice din Moscova, Laureat al prestigiosului Festival de Muzică Verbier, a făcut parte din artiștii BBC Radio 3 ai Noii Generații și nu în cele din urmă este la nivel mondial Artist Yamaha. Pianistul va interpreta cunoscute lucrări de Bach în transcriere pentru pian de F. Liszt, F. Busoni, A. Siloti, dar și creații de D. Scarlatti, M. Ravel și S. Rahmaninov.

Marți, 31 martie, Zoli TOTH Project din România va prezenta un spectacol neobișnuit, cu genericul „Bach in ShowBiz”, considerat cel mai nou și inovativ spectacol de fusion de peste Prut. Genul clasic este combinat cu cel pop, rock sau folclor românesc, totul find acompaniat de proiecții video 3D. În program: 17 variațiuni pe teme de J.S.Bach compuse de Adrian Enescu și interpretate de Zoli TOTH Project.

Festivalul va culmina vineri, 3 aprilie, cu o capodoperă din creația instrumentală a lui Bach – Concertele Brandenburgice. Pentru prima dată la Chișinău, toate cele șase concerte vor răsuna într-o singură seară. Evenimentul va fi susținut de Orchestra Națională de Cameră, condusă de maestrul Cristian Florea, avînd ca invitați soliști aerofoni din Ucraina, dar și muzicieni din R. Moldova.