Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Expoziția Națională de Măști Tradiționale,…

Expoziția Națională de Măști Tradiționale, ediția a II-a

Expoziția Națională de Măști Tradiționale, organizat la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, a ajuns la ediția a doua.

La expoziție participă meșteri din țară, care confecționează măști de valoare create în diferite genuri și tehnici (pânză, papier-mache etc.). Totodată, veţi avea ocazia să admiraţi şi măşti tradiţionale din colecţia Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală. Obiectivul acestei manifestări artistice este de a transmite mai departe tehnicile, cultura şi simbolurile valorice ale folclorului şi datinilor moştenite de la străbuni.

Măştile populare înfăţişează simbolurile mitologice, ce se păstrează în istoria folclorului ca semne de cultură şi recunoştinţă faţă de arta populară. Creaţiile populare expuse sunt confecţionate din materiale diferite: piele, blană, ţesături, lemn cioplit, coji de copac sau plante uscate… Fiecare mască exprimă o încărcătură emoţională particulară, reprezentând personajele himerice şi prevestitoare despre valenţele anului care vine: capre cu panglici colorate, cai, urşi blănoşi, sau personaje din poveştile populare folclorice.

Măştile au valori seculare, ele au ocupat un rol primordial în timpul obiceiurilor sărbătorilor de iarnă, iar satul este locul naşterii acestora, acolo au fost zămislite în imaginaţia şi crezul omului de rând, ele erau jucate în timpul dansurilor populare, iar spectatorii erau membrii întregii comunităţi. Cel care purta masca în timpul jocului îşi descătuşa spiritul, luând nesupunerea animalului sau a personajului mitologic reprezentat.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 24 decembrie – 31 ianuarie.