Dosarul „Peisajul Arheologic Orheiul Vechi”, transmis pentru nominalizare în Lista Patrimoniului Mondial – UNESCO

Ministerul Culturii, prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și al Ambasadei R. Moldova de la Paris, a transmis spre examinare la Centrul Mondial al Patrimoniului UNESCO dosarul „Peisajul Arheologic Orheiul Vechi” reconceptualizat pentru nominalizare în Lista Patrimoniului Mondial.

Spre nominalizare în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt propuse obiectivele siturilor arheologice „Peștera” (Orheiul Vechi), „Butuceni” și „Mașcăuți”, care cuprind vestigiile arheologice a 23 de așezări străvechi datate începând cu epoca paleoliticului superior (30-20 mii ani î.Hr.) până în epoca modernă.

Dosarul de nominalizare a fost elaborat pe parcursul ultimilor doi ani de către profesori universitari atât din R. Moldova, cât și de peste hotarele țării.

Conform procedurii, pe parcursul anului curent, o misiune de la UNESCO va realiza o expertiză a acestui dosar, va veni în R. Moldova pentru a vedea la fața locului acest patrimoniu.

Avizul realizat de către misiunea UNESCO va constitui documentul în a cărui bază va fi luată decizia în privința obiectivului nominalizat de către R. Moldova.

Decizia finală va fi luată în luna iunie 2016, la cea de-a 40-a Sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, care cuprinde reprezentanți din 21 de țări de pe toate continentele lumii.

Pe moment, în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO sunt înscrise în total peste o mie de obiecte de patrimoniu cultural și natural. R. Moldova nu este prezentă cu obiecte proprii de patrimoniu cultural sau natural în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, excepție făcând „Arcul Geodezic Struve” de lângă satul Rudi, raionul Dondușeni, care, reprezentând o realizare tehnico-științifică europeană din secolul XIX, a fost inclus în lista nominalizată ca parte a unui proiect transnațional din care fac parte obiecte similare din 10 țări europene.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *