Doina Uricariu către Traian Vasilcău: îl notific pe plagiator să-mi demonstreze în 24 de ore că a făcut toate demersurile imediat după publicarea poemelor mele plagiate ca să comunice public că nu este autorul lor

Am aflat cu stupoare că un poem al meu, O fărâmă de bine, pe care și l-a atribuit un plagiator, a primit Premiul Național pe 2016 în Republica Moldova. Îi rog pe cei care îmi pot furniza informații despre acest premiu, membrii juriului și plagiator să-mi transmită adresele electronice ale persoanelor implicate în acordarea acestui Premiu. Stupoarea mea nu e legată de faptul că un poem al meu a primit un Premiu Național, ci că plagiatorul poemului meu a primit acest premiu, ceea ce reprezintă un caz penal de furt intelectual, moral și material, deopotrivă.

Dragi prieteni Mihai Cimpoi, Valeriu Matei, Leo Butnaru, Arcadie Suceveanu, Vitalie Ciobanu, Petre Guran,ce părere aveți?” – notează scriitoarea Doina Uricariu, pe o rețea de socializare.
Ea susține că „dacă informațiile sunt corecte, Premiul primit de acest plagiator este o rușine pentru Republica Moldova și juriul care l-a acordat. Pentru mine este cu atât mai grav, cu cît după publicarea volumului meu Ochiul atroce, nu am mai putut publica în România, iar cartea a fost retrasă. Rușine plagiatorului. Nu am absolut nici un semnal până acum că s-a delimitat de folosirea poemelor mele sub numele lui. Mai aștept puțin”.

În dimineața acestei zile, Doina Uricariu îi adresează o notificare plagiatorului său: „Am informații noi despre plagiatorul meu din Republica Moldova, ales pentru premiul Național. Rog pe autorul acestui articol care semnalează plagiatul să îmi scaneze revista, să-mi comunice numărul în care au apărut poeziile mele sub numele plagiatorului. De asemenea îl notific pe plagiator să-mi demonstreze în 24 de ore că a făcut toate demersurile imediat după publicarea poemelor mele plagiate ca să comunice public că nu este autorul lor.Nu vreau povești, ci solicit dovezi care să-l scoată curat, deși mă îndoiesc că ele există. Dacă nu le primesc, voi solicita retragerea premiului acordat unei persoane penale. Aștept cu încredere”.

Scandalul s-a declanșat după ce scriitorul Gheorghe Erizanu a făcut o rediografie a celor publicate de Vasilcău, proaspăt laureat al Premiului Național, descoperind mai multe fragmente scrise și publicate de Doina Uricariu, tipărite din numele Traian Vasilcău. Deocamdată, comisia pentru decernarea Premiului Național nu a avut nicio reactie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

 1. Maria

  Nu cred că doamna ministră a culturii nu cunoștea acest detaliu deloc lipsit de importanță de vreme ce s-a mai vorbit de el și nu o dată. Furtul intelectual este pasibil de pedeapsă penală. Toți așteptăm reacții adecvate din partea Ministerului Culturii. În alt caz vom înțelege că se acoperă cu bună știință un furt intelectual…

  • Иван

   Credeti ca Monica are atita minte sa stie de acest plagiat ? Ati vazut doar cum a fost amagita ca o proasta la telefon de niste exroci din Moscova.Acestea sunt ministrii RM,niste incompetenti sau hoti,monica nu face exeptie.

 2. Иван

  Si aceasta animala Vasilcau se pretinde a fi poet ? Pai el trebuie exlus din Uniunea Scriitorilor !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *