Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   (doc) Revista în care au…

(doc) Revista în care au apărut poeziile plagiate, semnate de Traian Vasilcău

Tra­ian Vasil­cău, unul din cei 10 nominalizați la Premiul Național, este învi­nuit că ar fi pla­giat o poe­zie a scri­i­toa­rei Doina Uri­ca­riu. Mai mulți inter­na­uți s-au între­bat cum este posi­bil ca Vasil­cău să fie desem­nat la Pre­miul Națio­nal în timp ce a pla­giat o poe­zie, criticând modul în care au fost selectați candidații.

Vă prezentăm revista Orizontul în care au apărut poeziile semnate de Vasilcău, care și-a schimbat, între timp, numele, din Veaceslav în Traian.  „De fapt, eu fiind în armată, am avut o parte de pri­e­teni foarte buni care mi-au „însce­nat” această lucrare/acest spec­ta­col, pen­tru că nu am vrut să cola­bo­rez cu niște struc­turi. Această poe­zie a apă­rut în revistă în momen­tul când eu nici nu eram în Mol­dova, ci în ser­vi­ciul mili­tar pe Insula Saha­lin… Eu nu am citit poe­zi­ile aces­tei autoare (Doina Uri­ca­riu, n.r.) și nu am nicio carte de a ei”, a spus Vasilcău, pentru ZdG, în apărarea sa.

140140 (2)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Premiul Național a fost instituit de Guvern și prevede remunerarea a 10 personalități din diferite domenii pentru merite deosebite cu 100 de mii de lei, bani plătiți din bugetul de stat. 

Traian Vasilcău a fost propus la Premiul Național pentru literatură de către laureații premiului Național: acad. Mihai Cimpoi, regizorul Ion Ungureanu, dirijorul Nicolae Botgros, compozitorul Gheorghe Mustea, compozitorul Constantin Rusnac, botanistul Ion Dediu, scriitorul Mihail Gheorghe Cibotaru, naistul Vasile Iovu.