Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   (doc) E oficial. Numele celor…

(doc) E oficial. Numele celor 10 câștigători ai Premiului Național au fost publicate în Monitorul Oficial

În Monitorul Oficial de vineri, 26 august 2016, a fost publicată lista celor 10 câștigări ai Premiului Național 2016, care urmează să primească din bugetul de stat câte 100 mii de lei. Deși în ultimele zile, societatea civilă s-a revoltat în privința unor nominalizați, odată cu apariția ordinului în Monitorul Oficial, lista nu mai poate fi modificată.

IMG_6926Lau­rea­ţii Pre­mi­u­lui Naţio­nal au con­cu­rat în patru dome­nii, con­form sfe­rei de acti­vi­tate şi rezul­ta­tele deo­se­bite obţi­nute. Ast­fel, Pre­miul Naţio­nal în dome­niul şti­inţei a fost acor­dat lui Con­stan­tin Eţco, doc­tor habi­li­tat în şti­inţe medi­cale, pen­tru con­tri­bu­ția sa în dezvol­ta­rea mana­ge­men­tu­lui sis­te­mu­lui de sănă­tate și imple­men­ta­rea asi­gu­ră­ri­lor medi­cale obli­ga­to­rii în Repu­blica Mol­dova. La ace­eaşi cate­go­rie, pen­tru valo­ri­fi­ca­rea istorico-științifică a moș­te­ni­rii inte­lec­tu­ale a lui Dimi­trie Can­te­mir și pro­mo­va­rea aces­teia pe plan inter­națio­nal, a fost apre­ciat aca­de­mi­cia­nul Vic­tor Ţvir­cun.

În dome­niul teh­no­lo­gi­i­lor au fost acor­date două pre­mii, şi anume: doc­to­ru­lui în şti­inţe agri­cole Ghe­or­ghe Gaberi şi doc­to­ru­lui habi­li­tat în şti­inţe teh­nice Con­stan­tin Sîr­ghi, pen­tru cre­a­rea și imple­men­ta­rea soiu­ri­lor autoh­tone și a teh­no­lo­gi­i­lor moderne în sec­to­rul viti­vi­ni­col națio­nal, pre­cum şi con­fe­renţi­a­ru­lui uni­ver­si­tar Ana­to­lie Zolot­cov, pen­tru solu­ți­ile teh­no­lo­gice pri­vind rezis­tența pere­ți­lor struc­tu­rali de beton armat a clă­di­ri­lor la acțiuni seis­mice.

Cele mai multe pre­mii în anul curent au fost acor­date per­so­na­li­tă­ţi­lor din dome­niul cul­tu­rii şi artei. Nico­lae Glib a fost apre­ciat pen­tru exce­lență în carieră sa muzi­cală, Petru Hadîrcă – pen­tru pro­mo­va­rea artei tea­trale în Repu­blica Mol­dova şi peste hotare, iar Vir­gi­liu Măr­gi­neanu şi Leon­tina Vataman-Mărgineanu, pen­tru ini­ți­e­rea și orga­ni­za­rea cu suc­ces a Fes­ti­va­lu­lui Inter­națio­nal de Film Docu­men­tar „Cro­no­graf”. Lau­reaţi ai Pre­mi­u­lui Naţio­nal 2016 au mai fost desem­naţi: scri­i­to­rul Andrei Ţur­canu, pen­tru lucră­rile de cri­tică lite­rară și poe­zie „Arheul mar­gi­nii și alte figuri” și ,,Zăpezi în august”, poe­tul Tra­ian Vasil­cău, pen­tru tri­lo­gia psal­mo­dică „Regă­sit în cer”, pro­mo­va­rea lite­ra­tu­rii naţio­nale peste hotare și orga­ni­za­rea eve­ni­men­te­lor cul­tu­rale de susţi­nere a tine­re­lor talente, şi Simion Zamşa, pen­tru acti­vi­ta­tea fruc­tu­oasă în dome­niul artei plas­tice, inclu­siv Opera omnia.

Pre­miul Naţio­nal se acordă anual de Guvern, ca semn de gra­ti­tu­dine pen­tru rezul­ta­tele obţi­nute în diverse arii de acti­vi­tate, inclu­siv: cer­ce­tare, dezvol­tare teh­no­lo­gică și cul­tu­rală. Selec­ta­rea lau­rea­ţi­lor se face prin vot secret de către o comi­sie for­mată din Prim-ministrul Repu­bli­cii Mol­dova, mini­ş­tri şi con­du­că­tori ai insti­tu­ţi­i­lor de resort, oameni de cre­a­ţie şi repre­zen­tanţi ai mediu­lui aca­de­mic. Cere­mo­nia fes­tivă de înmâ­nare a Pre­mi­u­lui Naţio­nal va avea loc vineri, 26 august 2016, la Pala­tul Repu­bli­cii.