Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Deschiderea Festivalului Internațional de Film…

Deschiderea Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF începe marți, 12 mai, la ora 19:00. la ODEON.

Primul film prezentat la Festival este „Space tourists” (Turiști în spațiu), o producție elvețiană semnată de regizorul și producătorul de film Christian Frei.

Christian Frei, unul dintre cei mai buni documentariști din lume, vine în R. Moldova să fie membru al juriului în cadrul Secțiunii Principale. Un detaliu important despre realizările regizorului este faptul că în anul 2001, filmul său documentar „Fotograful de război” a fost nominalizat la Oscar la categoria „Film documentar”, obținând ulterior alte 12 premii internaționale. Între 2006-2009 Christian Frei a deținut funcția de președinte al Comisiei de Film Documentar pe lângă Ministerul Culturii din Elveția, iar începând cu 2010 devine președintele Academiei de Film din Elveția.

În documentarul „Turiști în spațiu”, Christian Frei se axează pe unul dintre cele mai vechi visuri ale omului: să părăsească planeta Pământ ca o „persoană obişnuită” și să călătorească în spațiul cosmic.

FIFD CRONOGRAF este până la ora actuală cel mai complex festival de film din Republica Moldova, o ocazie unică pentru cinefilii din Chișinău să vadă documentare de calitate din întreaga lume, să discute cu autorii lor și să descopere ultimele tendințe în materie de film documentar. Festivalul CRONOGRAF a fost lansat în 2001 şi este organizat de către OWH Studio, cu susținerea partenerilor săi. Partenerul general al celei de-a XII-a ediții a festivalului este SDC Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.