Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Deschiderea Festivalului Internațional de Film…

Deschiderea Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF

Cea de-a XII-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF începe marți, 12 mai. La ora 19:00 va avea loc Gala de Deschidere a FIFD CRONOGRAF.

Filmul din deschiderea celei de-a XII-a ediții este „Space tourists” (turiști în spațiu, n.r.), o producție elvețiană semnată de binecunoscutul regizor și producător de film, Christian Frei.

Christian Frei, unul dintre cei mai buni documentariști din lume, vine în R. Moldova ca să fie membru al juriului în cadrul Secțiunii Principale. Un detaliu important despre realizările regizorului este faptul că în anul 2001, filmul său documentar „Fotograful de război” a fost nominalizat la Oscar la categoria „Film documentar”, obținând ulterior alte 12 premii internaționale. Între 2006-2009 Christian Frei a deținut funcția de președinte al Comisiei de Film Documentar pe lângă Ministerul Culturii din Elveția, iar începând cu 2010 devine președintele Academiei de Film din Elveția.

În documentarul „Turiști în spațiu”, Christian Frei se axează pe unul dintre cele mai vechi visuri ale omului: să părăsească planeta Pământ ca o „persoană obişnuită” și să călătorească în spațiul cosmic. Pentru 20 de milioane de dolari, Anousheh Ansari, cetățean american, a reușit să-și îndeplinească visul din copilărie. Acest documentar o urmărește în drumul ei în spațiul cosmic și-i arată pregătirile pentru zbor de pe Stația Spațială Internațională. O secvență a filmului urmărește tentativele lui Dumitru Popescu, un tânăr din România care visează și el să ajungă într-o zi în spațiul cosmic.

„Unii oameni mă judecă că am cheltuit prea mulți bani pentru un vis. Dar cum stabilești prețul unui vis? Eu aș merge în spațiu chiar dacă asta ar însemna bilet într-o singură direcție, chiar dacă ar însemna să plec și să nu mă mai întorc niciodată, chiar dacă ar presupune să-mi pierd viața! Eu sunt pregătită să plătesc orice preț… pentru a ajunge în cosmos”, sunt spusele lui Anousheh Ansaris, prima femeie turist în spațiu.

FIFD CRONOGRAF este cel mai complex festival de film din R. Moldova, o ocazie unică pentru cinefilii din Chișinău să vadă documentare de calitate din întreaga lume, să discute cu autorii lor și să descopere ultimele tendințe în materie de film documentar. Festivalul CRONOGRAF a fost lansat în 2001 şi este organizat de către OWH Studio, cu susținerea partenerilor săi. Partenerul general al celei de-a XII-a ediții a festivalului este SDC Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare.