Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Au fost decernate premiile Nobel…

Au fost decernate premiile Nobel pentru Literatură. Cine sunt câștigătorii

Scriitorii Olga Tokarczuk și Peter Handke au primit, joi, 10 octombrie, premiul Nobel pentru Literatură pentru anii 2018 şi 2019. Laureații au fost anunțați împreună anul acesta, după ce Academia Suedeză a decis să nu acorde prestigiosul trofeu anul trecut, pe fondul scandalului sexual care a afectat instituția.

Scriitoarea poloneză Olga Tokarczuk a primit premiul Nobel pentru literatură pentru 2018, pentru imaginația narativă, care, cu pasiune enciclopedică, reprezintă încrucișarea unor limite ca formă de viață”, potrivit Mediafax. Ea este cea de-a 15-a femeie care primeşte Nobelul pentru Literatură, de la înfiinţarea acesteia, în 1901. În vârstă de 57 de ani, este considerată în Polonia drept una dintre cele mai talentate romanciere din generaţia sa, scrie Digi24.

Scriitorul austriac Peter Handke a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2019, pentru influenta creație, care, cu ingenuitate artistică a explorat periferia și specificitatea experienței umane”. Peter Handke (76 de ani) a publicat peste 80 de volume şi este unul dintre autorii de limbă germană cei mai citiţi şi reprezentaţi pe scenă.

Cu excepţia distincţiei acordate în domeniul economiei, premiile Nobel au fost iniţiate de magnatul suedez Alfred Nobel (1833-1896), inventatorul dinamitei, şi sunt decernate începând cu 1901, conform testamentului acestuia.

Astăzi, 11 octombrieva fi anunțat laureatul premiului Nobel pentru pace, iar, pe 14 octombrie, cel al distincției pentru economie.

Anul acesta, fiecare premiu Nobel vine cu un cec în valoare de nouă milioane de coroane suedeze (830.000 de euro).

FOTO: nobelprize.org