Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   Anim’est împlinește 5 ani! „Muntele…

Anim’est împlinește 5 ani! „Muntele magic” deschide ediția aniversară

Festivalul Anim’est revine la Chișinău cu o ocazie specială – împlinește cinci ani de când dă culoare capitalei. Așadar, în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, la Cinema Odeon, festivalul dedicat filmului de animație aduce cele mai bune lungmetraje si scurtmetraje animate ale ultimului an.

„În acest an aniversar, tema festivalului este „Animație și Muzică”. Cele patru zile pe care le veți petrece alături de noi vor avea o tematică muzicală, vom petrece și vom asculta live-act-uri ale unor artiști de nota zece”, susțin organizatorii festivalului.

Celebrarea celor cinci ani va fi marcată, în deschiderea Festivalului, de proiecția filmului „Muntele magic” (2015), în regia Ancăi Damian. Docu-drama este al doilea lungmetraj de animație românesc de după 1989, primul fiind „Crulic – drumul spre dincolo”, a cărui regie poartă aceeași semnătură și care a deschis și prima ediție Anim’est la Chișinău, în 2011.

„Muntele magic”, o coproducţie România – Franța – Polonia, aduce în prim-plan călătoria prin aproape jumătate de secol de istorie a polonezului Adam Jacek Winkler, artist, fotograf, dar și un experimentat alpinist. Refugiat politic la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii ’80, când se închipuie cavaler al secolului al XX-lea şi părăseşte Franţa pentru a lupta împotriva sovieticilor din Afganistan.

În „Muntele magic” au fost folosite o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film. Secvențele animate au fost lucrate de artiștii animatori din România și Polonia, printre care Theodore Ushev, Raluca Popa, Tomek Ducki, Dan Panaitescu și Sergiu Negulici.

Iar pentru că tema festivalului este „Animație și muzică”, înainte de proiecția filmului „Muntele magic”, veți avea parte de un recital deosebit susținut de cel care semnează muzica originală a acestuia, Alexander Bălănescu, unul dintre cei mai renumiți muzicieni de origine română ai ultimelor decenii.

La închiderea festivalului vom savura și performance-ul lui Rodion G.A., părintele new wave-ului și al rockului electronic românesc, care va acompania proiecția filmului „Misiunea Spațială Delta”, primul lungmetraj S.F. produs în România, o continuare a serialului omonim realizat de echipa lui Victor Antonescu.

Alte momente cheie ale Anim’est-ului din acest an vor fi proiecțiile filmelor „Pink Floyd: Zidul” (Marea Britanie, 1982), „Sita cântă blues” (SUA, 2008), „Oblio” (SUA, 1971) și, desigur, secțiunea de scurtmetraje „Music and Animation”.

Încă din 2011, în fiecare sfârșit de octombrie, Anim’est a colorat Capitala în roz și a invitat publicul să ia parte la workshopuri, masterclassuri, nopţi tematice de muzică şi film, petreceri și întâlniri dedicate animaţiei. Cea de-a cincea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, în incinta cinematografului Odeon și clubul Tipografia 5.

Partenerii Festivalului Anim’est din acest an sunt Institutul Cultural Român, Administrația Fondului Cultural Național, Ministerul Afacerilor Externe al României – Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Fundația Japonia, Alliance Française de Moldavie și Moldova Film.