Principală  —  Ştiri  —  Diverse   —   A fost creată Rețeaua Civică…

A fost creată Rețeaua Civică Urbană

La 12 iulie curent, peste 20 de reprezentanți ai unor organizații neguvernamentale și activiști civici preocupați de probleme de dezvoltare urbană s-au întrunit în clădirea Casei Zemstvei Guberniale din Chișinău pentru a discuta despre posibilitățile de colaborare pentru consolidarea și dezvoltarea societății civile din sfera urbană.

Participanții la eveniment au discutat despre problemele cu care se confruntă organizațiile și grupurile de inițiativă din Chișinău și au identificat o serie de soluții pentru depășirea acestora.

În rezultat, în urma discuțiilor și dezbaterilor, activiștii civici au decis crearea Rețelei Civice Urbane (RCU) – o structură organizată pe orizontală, care ar interconecta organizațiile neguvernamentale, asociațiile obștești, grupurile de inițiativă și activiștii independenți preocupați de problemele de dezvoltare urbană – apărarea și protejarea spațiilor verzi, lupta cu construcțiile ilegale, apărarea și protecția animalelor, dezvoltarea infrastructurii pietonale și a spațiilor publice urbane, problemele de mediu, trasparența decizională la nivel local, apărarea drepturilor și intereselor publice, dezvoltarea sectorului cultural, participativitatea și democrația locală etc.

Rețeaua Civică Urbană își propune să devină o organizație-umbrelă pentru structurile, organizațiile, grupurile, experții sau activiștii independenți care sunt preocupați de probleme de dezvoltare urbană oferindu-le conexiune reciprocă, suport în activitate și dezvoltare dar și o consolidare a demersului comun – apărarea drepturilor locuitorilor orașelor din Republica Moldova, soluționarea problemelor de dezvoltare urbană și promovarea culturii ca motor al dezvoltării durabile.

Una din prioritățile RCU este să participe în procesul decizional (discuții, consultări publice, elaborarea unor expertize etc.) în acest sens urmînd a fi creat un Consiliul Civic Urban care ar reprezenta interesele tuturor membrilor rețelei și al locuitorilor, și ar participa activ la consultarea și monitorizarea autorităților locale reieșind din interesul public și principiile democratice de guvernare locală.

Asocierea la Rețeaua Civică Urbană este liberă și deschisă pentru orice activist, inițiativă civică sau organizație, indiferent de orașul în care activează, fără discriminare de etnie, gen, religie, orientare sexuală, statut social.

Următoarea întrunire a RCU va avea loc joi, 16 iulie, ora 18:30, în sediul clădirii Zemstvei Guberniale (Chișinău, str. Sciusev 103), unde vor fi elaborate documentele programatice și va fi definit modul de activitate a Rețelei.