Principală  —  IMPORTANTE   —   Alegeri în Găgăuzia. Peste 114…

Alegeri în Găgăuzia. Peste 114 de mii de persoane sunt așteptate la urnele de vot

Foto: Sandu Tarlev

Duminică, 19 septembrie, au loc alegerile ordinare în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG), autoritatea reprezentativă și legislativă a Unității Teritoriale Autonome cu statut special Găgăuzia, parte componentă a R. Moldova. Secțiile de votare au fost dechise la ora 8.00. La urnele de vot sunt așteptate 114 210 de persoane. Pentru validarea alegerilor, în fiecare dintre cele 35 de circumscripții este necesară participarea a cel puțin 1/3 din alegători.

Locuitorii Găgăuziei își aleg astăzi deputații pentru un nou mandat de patru ani, în cele 35 circumscripții electorale uninominale, câte un deputat în fiecare circumscripție.

Pentru scrutinul din 19 septembrie, Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei a înregistrat 122 de candidați, dintre care 99 de candidați sunt independenți – 21 desemnați de Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) și 2 candidați desemnați de Partidul Acasă Construim Europa (PACE). Totodată, este cel mai redus numărul de candidați înregistrați după primele alegeri pentru APG din 1995.

Potrivit alegeri.md, din totalul celor înscriși în cursa electorală – 43 (35,3%) au participat și la alegerile precedente din 2016, iar 65 de candidați (53,3%) participă la alegeri pentru prima oară.

În cazul în care nici un candidat dintr-o circumscripție nu va acumula cel puțin jumătate din voturile participanților la procesul de votare, va fi organizat al doilea tur al scrutinului. Astfel, la distanță de două săptămâni, în cel de-al doilea tur se vor duela primii candidați care au obținut cel mai mare număr de voturi în primul tur.

Alegerile din APG vor fi monitorizate de aproape 80 de observatori naționali și circa 50 de observatori internaționali.