Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Sondaj IRI: Popularitatea Uniunii Europene…

Sondaj IRI: Popularitatea Uniunii Europene în R. Moldova este în creștere

Uniunea Europeană se bucură de mai multă popularitate în rândul cetățenilor moldoveni decât Uniunea Economică Euroasiatică. Încrederea în președintele pro-rus Igor Dodon scade la fel ca și numărul persoanelor care ar vota pentru aderarea R. Moldova la Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO).  Și doar Partidul Socialiștilor (PSRM),  Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și  Partidul Democrat (PDM) ar accede în viitorul Parlament, arată datele ultimului sondaj  realizat de Institutul Republican Internațional (IRI).

Potrivit sondajului publicat la 9 noiembrie, 49% dintre respondenți au precizat că ar prefera Uniunea Europeană, dacă R. Moldova ar trebui să se alăture unei uniuni economice internaționale. Uniunea Euroasiatică este preferată de 38% dintre persoanele intervievate.  Comparativ cu cifrele aceluiași sondaj efectuat în luna martie, anul curent, creșterea în favoarea UE este de 7%.

Dacă ar avea loc un referendum cu privire la aderarea R. Moldova la NATO, doar 22% ar vota pentru (cu 5% mai puțin comparativ cu datele din martie, anul curent) și 43% ar vota împotrivă.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova, (PSRM),  (PAS) și(PD) ar accede în Parlament. PSRM ar acumula 30% din voturi, PAS – 21%, PDM – 8%, PCRM și PPDA – câte 4%, iar „Partidul Nostru” și Partidul Popular European – câte 2%.

De cea mai mare încredere din partea cetățenilor se bucură în continuare Igor Dodon – 26%, (în scădere cu 15% față de indicele înregistrat în primăvara acestui an) urmat de Maia Sandu – 15%, Andrei Năstase – 6%, Pavel Filip – 6%, Zianida Creceanîi – 5%, Vladimir Plahotniuc – 4% și Vladimir Voronin – 4%.

Sondajul a fost efectuat de Centrul Studiilor de Cercetare în perioada 23 septembrie – 17 octombrie pe un eșantion de 1514 persoane și are o marjă de eroare de 2,5%.  Ancheta face parte dintr-un proiect inițiat de Institutul Republican Internațional – o organizație non-guvernamentală fondată în 1983 care cooperează cu Departamentul de Stat din SUA și pune accent pe fortificarea și promovarea democrației în lume.