Sondaj IRI: Popularitatea Uniunii Europene în R. Moldova este în creștere

Uniunea Europeană se bucură de mai multă popularitate în rândul cetățenilor moldoveni decât Uniunea Economică Euroasiatică. Încrederea în președintele pro-rus Igor Dodon scade la fel ca și numărul persoanelor care ar vota pentru aderarea R. Moldova la Organizația Tratatului Nord-Atlantic (NATO).  Și doar Partidul Socialiștilor (PSRM),  Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și  Partidul Democrat (PDM) ar accede în viitorul Parlament, arată datele ultimului sondaj  realizat de Institutul Republican Internațional (IRI).

Potrivit sondajului publicat la 9 noiembrie, 49% dintre respondenți au precizat că ar prefera Uniunea Europeană, dacă R. Moldova ar trebui să se alăture unei uniuni economice internaționale. Uniunea Euroasiatică este preferată de 38% dintre persoanele intervievate.  Comparativ cu cifrele aceluiași sondaj efectuat în luna martie, anul curent, creșterea în favoarea UE este de 7%.

Dacă ar avea loc un referendum cu privire la aderarea R. Moldova la NATO, doar 22% ar vota pentru (cu 5% mai puțin comparativ cu datele din martie, anul curent) și 43% ar vota împotrivă.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova, (PSRM),  (PAS) și(PD) ar accede în Parlament. PSRM ar acumula 30% din voturi, PAS – 21%, PDM – 8%, PCRM și PPDA – câte 4%, iar „Partidul Nostru” și Partidul Popular European – câte 2%.

De cea mai mare încredere din partea cetățenilor se bucură în continuare Igor Dodon – 26%, (în scădere cu 15% față de indicele înregistrat în primăvara acestui an) urmat de Maia Sandu – 15%, Andrei Năstase – 6%, Pavel Filip – 6%, Zianida Creceanîi – 5%, Vladimir Plahotniuc – 4% și Vladimir Voronin – 4%.

Sondajul a fost efectuat de Centrul Studiilor de Cercetare în perioada 23 septembrie – 17 octombrie pe un eșantion de 1514 persoane și are o marjă de eroare de 2,5%.  Ancheta face parte dintr-un proiect inițiat de Institutul Republican Internațional – o organizație non-guvernamentală fondată în 1983 care cooperează cu Departamentul de Stat din SUA și pune accent pe fortificarea și promovarea democrației în lume.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

8 comentarii

 1. Maica Rarița /Biserica Ciuflea

  VREM ! VREM ! VREM !
  RE-UNIREA CU ROMANIA !
  ——————————————————–

 2. Românașul

  Această “operă” voluminoasă este totuși a lui ivancel groaznic??? Pe de o parte un schizofrenic n-are răbdare să scrie atâta, pe de altă parte atacurile absolut neîntemeiate la adresa Uniunii Europene ne duc la gândul că autorul are probleme psihice și sunt pe deplin ÎN SPIRITUL LUI IVANCELGROAZNIC! Adevrul este la complicele lui dl Modelator!

  * ivancel groaznic* câteva zile a lipsit de pe forum. Poate de aceia, că-și scriea “operă” voluminoasă?

  • basarabeanul

   ba mancurtule, da tu cine estia sa spui asa ???? esti psiholog esti dumnezeu cine estia bre ???? eu te sfatui sa te duci la stapin adica la SOROS sa faci lui o muie, sa treci pe la yohanis care este din fundatia lui soros sai faci si lui muie si la uram sa treci pe la mine sa imi faci si mie o muie, numai sa te speli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *