Scurgere de păcură la CET-2. Ministerul Mediului acuză că se încearcă mușamalizarea cazului

Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, pe data de 23 decembrie curent, pe teritoriul  CET-2 ce aparține S.A. „Termoelectrica” din municipiul Chişinău, a avut loc o scurgere necontrolată de păcură în volum estimativ de 30-40 tone. Totodată Ministerul Mediului acuză reprezentanții „Termoelectrica” de faptul că ar fi încercat să mușamalizeze accidentul ecologic, lucru negat de către directorul întreprinderii.

„Ca urmare a informaţiei operative, parvenite ieri în jurul orei 19:30, inspectorii Agenţiei Ecologice Chişinău s-au deplasat la faţa locului pentru a documenta cazul şi a preleva probe. Din păcate, însă, paza particulară a instituţiei nu a permis accesul angajaţilor Inspectoratului Ecologic de Stat, motivând că obiectivul protejat are o importanţă strategică, iar ora este târzie. În consecinţă, a fost solicitat un echipaj al poliţiei, căruia la fel i s-a interzis accesul. După lungi negocieri cu şeful pazei, dar şi cu şeful securităţii interne al întreprinderii „Termoelectrica”, un inspector ecologic a fost escortat pe teritoriul instituţiei respective, pentru a investiga situaţia şi a estima proporţiile prejudiciului cauzat mediului.

La prima observaţie, scurgerea necontrolată s-a produs în timpul transferului de păcură dintr-un rezervor în altul, iar în preajmă se afla un tractor şi fusese săpată o groapă adâncă de cca 4 metri, cu o lungime de aprox. 10 metri şi cu o lăţime de 2 metri. În dimineaţa zilei de astăzi, angajaţii Inspectoratului Ecologic au efectuat un control şi au depistat că groapa fusese aproape în totalitate astupată. În pofida solicitărilor repetate de a evacua solul contaminat, conducerea unităţii CET-2 nu s-a conformat. Estimativ, volumul păcurii deversate constituie 30-40 tone. În atare context, Ministerul Mediului a sesizat organul de urmărire penală atât pentru obstrucţionarea inspectorilor ecologici în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, cât şi pentru tentativa de muşamalizare a cazului”, se menționează în comunicatul Ministerului Mediului.

De cealaltă parte, Veaceslav Ene, directorul S.A. „Termoelectrica” respinge acuzațiile că ar fi încercat mușamalizarea incidentului și spune că scurgerea de păcură nu este una periculoasă pentru mediu. „A fost o scurgere de păcură în cadrul lucrului tehnologic, însă nu-i așa de grav cum s-a mediatizat. A fost Inspectoratul Ecologic, noi am informat. N-a fost o catastrofă ecologică cum se speculează în mass-media. E în zona de protecție, la doi metri de la rezervor. Păcura a fost recuperată și nici nu a contaminat pământul. A fost un incident în procesul tehnologic. Acum merge anchetă de serviciu și se examinează. Reprezentantul Ministerului a venit la nouă seara. Acolo e rezerva de stat, e întreprindere strategică cu regim special. Dimineață la prima oră le-am permis accesul fără nicio problemă. Nimeni nu a mușamalizat nimic. Au fost luate toate măsurile care urmau să fie întreprinse și i-am anunțat. Nicăieri nu e prevăzut că trebuie să anunți din prima zi sau în a doua”, a declarat directorul „Termoelectrica”, contactat de ZdG.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *