Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Scrisoare șefului Inspectoratului Fiscal Principal…

Scrisoare șefului Inspectoratului Fiscal Principal de Stat

Zilnic, la ZdG, primim zeci de scrisori sau mesaje electronice, fiind sesizați despre injustiție, despre încălcarea drepturilor omului, despre nevoi sociale, economice sau despre decalaje politice. Scrisoarea zilei de astazi ar fi următoarea, primită din Nisporeni, fiind, de fapt, adresată șefului Inspectoratului Fiscal Principal de Stat, Ion Prisăcaru.
„Stimate Domunle Prisăcaru,
Respectuos, rugam să fie explicat faptul cum s-a putut prelungi contractul de muncă pe perioadă determinată cu încă un an d-nei Tatiana Adam, Șef adjunct al Inspectoratului Fiscal Nisporeni, șef a direcției control fiscal, peste varsta de pensionare de 60 de ani, dacă conform art. 62, alin. (2), litera d), din legea nr. 158 din 04.07.2008 cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public prevede că raporturile de serviciu încetează în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor la împlinirea de către funcţionarul public a vîrstei necesară obţinerii dreptului la pensie pentru limită de vîrstă, cu excepţia situaţiei specificate la art.42 alin.(5);
Art. 42, alin. (5) din aceeași lege stabilește că la împlinirea vîrstei necesare obţinerii dreptului la pensie pentru limită de vîrstă, funcţionarul public poate fi numit, la decizia persoanei/organului care are competenţă legală de numire în funcţie, pe perioade determinate, DAR CARE CUMULATIV NU VOR DEPĂŞI 3 ANI, ÎN ACEEAŞI FUNCŢIE PUBLICĂ, ÎN FUNCŢIE ECHIVALENTĂ SAU ÎN FUNCŢIE DE NIVEL INFERIOR, primind pensia şi salariul conform legislaţiei. Numirea în funcţie se face doar cu acordul funcţionarului public, dacă acesta îndeplineşte condiţiile prevăzute la art.27, cu excepţia alin.(1) lit.d).
După expirarea perioadei în care a fost numit funcţionarul public pe perioadă determinată (maxim 3 ani), raportul de serviciu al acestuia va înceta în conformitate cu prevederile art.62 alin.(1) lit.h) din Legea nr.158-XVI. Menționăm că prevederile art. 62 (atât alin. (1) lit. d) și h), cât și alin. (2)) sunt NORME IMPERATIVE (obligatorii).
În RM în fiecare an avem o mulțime de absolventi a diferite instituții superioare de învățământ, însă din motive că anumite cadre total aprofesioniste nu se pot dezlipi de scaunul ocupat (cumuland pensia si salariul consistent) la data stabilita prin lege, tinerii nu pot fi angajati în instituțiile statului și sunt nevoiți sa plece peste hotare pt un loc de lucru.
Unde-i respectarea legii!?
Dacă nu este respectată de funcționarii publici, cum poate fi vorba ca agenții economici să o respecte!?
Rugam un raspuns conctret pe adresa consililui raional Nisporeni craional@mail.ru”.