Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   România a preluat Președinția Comitetului…

România a preluat Președinția Comitetului de Securitate al OSCE

România a preluat Președinția anuală a Comitetului de Securitate al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) pentru perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2015 și va acorda o atenție deosebită combaterii terorismului, criminalității transnaționale organizate și fenomenului migrației ilegale în spațiul OSCE.

Alte preocupări, enumerate într-un comunicat de prersă al MAE al României, citat de agerpres.ro, sunt creșterea securității cibernetice, combaterea traficului ilegal cu ființe umane și droguri, managementul și securitatea frontierelor statelor OSCE în contextul amenințărilor transnaționale, reforma sectorului de securitate și aprofundarea cooperării între autoritățile de aplicare a legii.

Mandatul acordat reflectă recunoașterea profilului activ al României în cadrul OSCE privind susținerea rolului, valorilor și principiilor fundamentale ale organizației în asigurarea păcii, securității și cooperării în Europa.

Mandatul va fi exercitat de către Reprezentantul Permanent al României pe lângă Organizațiile Internaționale de la Viena, ambasadorul Cristian Istrate, și o echipă alcătuită din diplomați ai Misiunii Permanente a României la Viena, valorificând expertiza existentă la nivelul instituțiilor românești cu competențe în aria de lucru asociată Comitetului de Securitate al OSCE.

În exercitarea mandatului, România va sprijini realizarea obiectivelor OSCE în domeniile de competența Comitetului de Securitate, conform angajamentelor în materie asumate de Statele Participante. În acest sens, va facilita un dialog constructiv pentru coagularea unor contribuții de substanță ale OSCE pe linia consolidării eforturilor internaționale privind combaterea amenințărilor transnaționale de securitate.

De-a lungul participării sale în cadrul OSCE, România a avut un rol activ în consolidarea profilului organizației în domeniul combaterii amenințărilor transnaționale, inclusiv în ce privește promovarea adoptării de mandate strategice ale OSCE în domeniu. Astfel, pe durata Președinției în Exercițiu a OSCE exercitată de România în anul 2001 au fost adoptate mandate ale organizației privind combaterea terorismului și activitățile polițienești. De asemenea, în 2011, România a facilitat negocierile pentru adoptarea Deciziei ministeriale privind creșterea coordonării și coerenței eforturilor OSCE în combaterea amenințărilor transnaționale, iar în 2012 a facilitat adoptarea mandatului strategic al OSCE privind combaterea terorismului.

Președinția în Exercițiu a OSCE delegă unui stat participant sarcina exercitării Președinției Comitetului de Securitate al OSCE. La solicitarea actualei președinții în exercițiu a OSCE — Serbia, România a preluat Președinția Comitetului de Securitate al organizației pe durata mandatului acesteia.

Atribuțiile Comitetului de Securitate al OSCE includ discutarea aspectelor non-militare și politice de securitate, inclusiv implementarea angajamentelor în materie asumate de către Statele Participante OSCE; abordarea unor teme multisectoriale, care au legătură cu aspectele non-militare de securitate; susținerea pregătirilor pentru organizarea Conferinței Anuale de Evaluare a Problematicii de Securitate a OSCE („Annual Security Review Conference” — ASRC); discutarea unor recomandări adresate Consiliului Permanent al OSCE privind programul de lucru, inclusiv a acțiunilor de punere a practică și urmărire a recomandărilor formulate cu prilejul unor reuniuni relevante etc.