Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Reușitele obținute de CNI: un…

Reușitele obținute de CNI: un procuror cu proprietăți nedeclarate și un primar în conflict de interese

Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat astăzi încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății de către un procuror al Procuraturii Generale (PG) și încălcarea regimului juridic al conflictului de interese de către primarul orașului Călărași.

Încălcarea procurorului, Igor Balmuș, s-a manifestat prin nedeclararea de către acesta a unui automobil, a 10 conturi bancare și a 35 de acțiuni deținute la o societate comercială.

Un alt subiect al controlului – Nicolae Melnic, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese nedeclarând în modul stabilit de lege despre faptul că pe parcursul anului 2013 de către acesta au fost semnate 3 contracte de achiziții a bunurilor/serviciilor/lucrărilor de mică valoare în sumă totală de 13 900 de lei cu un SRL al cărei fondator, cu cota de participare 100%, este însuși primarul, iar administrator este soția sa.

În primul caz, Comisia va transmite dosarul spre examinare ulterioară Procuraturii Generale, iar în al doilea caz actul de constatare va fi remis Centrului Național Anticorupție (CNA) pentru aplicarea sancțiunii prevăzute la art.3132. De precizat că actul referitor la situația de conflict de interese este pasibil contestării în instanța de contecios administrativ.

Tot astăzi, CNI a inițiat proceduri de control în privința următorilor subiecți ai declarării:
Vladimir Pendus, şef al Sectorului de Poliţie nr. 1 al IP Ungheni;
Iacob Frunze,primar al comunei Pripiceni-Răzeși, raionul Rezina;
Dorel Iurcu, primar al comunei Horodiște, raionul Rezina;
Vadim Popenco, ex-angajat al MAI;
Dumitru Marchitan, primar al satului Pereni, raionul Rezina;
Valeriu Chendighilean, secretar al Consiliului sătesc Vișniovca;
Serghei Gorea, primar al comunei Petrești, raionul Ungheni.