Principală  —  Ştiri   —   Raport Promo-LEX: Reorganizarea sistemului judecătoresc…

Raport Promo-LEX: Reorganizarea sistemului judecătoresc nu a adus îmbunătățiri în ceea ce privește accesul la justiție

Recent, Asociația Promo-LEX a prezentat un raport ce cuprinde rezultatele sondajului efectuat în cadrul campaniei de informare desfășurată de Consiliului Superior al Magistraturii privind reforma sistemului judecătoresc.

Potrivit sondajului, peste jumătate din cei chestionați, consideră că reorganizarea sistemului judecătoresc nu a adus îmbunătățiri în ceea ce privește accesul lor la justiție. Aceasta ar putea fi corelat, însă, cu insuficiența informării privind avantajele reducerii numărului de instanțe de judecată.

În prezentarea sa, Pavel Postica a invitat autoritățile să ia în considerare rezultatele sondajului nereprezentativ statistic efectuat de Promo-LEX în rândul participanților la discuțiile publice. Chiar dacă nu este reprezentativ statistic, sondajul indică opinia justițiabililor dar și a publicului specializat  – judecători, procurori, avocați și angajați ai instanțelor judecătorești despre micșorarea numărului de judecătorii, dar și alte subiecte de interes public. Pe de altă parte, potrivit expertului, dat fiind faptul că opinia respondenților arată că judecătorii sunt supraîncărcați, ”poate ar fi bine ca – inclusiv Legislativul – să ia în considerare măsuri alternative care dacă nu ar duce la majorarea  numărului de judecători, să ajungem la acea etapă în care cât mai puțini cetățeni să fie implicați în actul de justiție.”

Președintele CSM, Victor Micu, a menționat că aceasta este prima campanie de informare privind reforma judecătorească și și-a exprimat recunoștința pentru faptul că ”organizațiile neguvernamentale, dar și Promo-LEX, au fost alături de sistemul judecătoresc [la desfășurarea acestei campanii] și sunt foarte active în acest sens.” La rândul său, atunci când s-a referit la îndemnul reprezentantului Promo-LEX, demnitarul a încurajat Executivul să promoveze mai mult medierea,  aducând drept exemplu experiența Statelor Unite ale Americii, unde în unul din state doar 10% din cauze ajung în judecată, iar restul se soluționează pe căi alternative, precum e medierea spre exemplu.

Campania de informare a CSM a durat 1 an și a constat în organizarea întrunirilor publice în toate cele 15 orașe unde funcționează judecătoriile nou-create în rezultatul reorganizării instanțelor judecătorești. Sondajul de opinie realizat de Asociația Promo-LEX a cuprins un număr de 1347 de funcționari publici, reprezentanți ai ONG-urilor, profesori etc. și 448 judecători, procurori, avocați și angajați ai sistemului judecătoresc.