Principală  —  IMPORTANTE   —   Candu anunță că va merge…

Candu anunță că va merge în instanța de judecată: „De astăzi, putem considera că alegerile prezidențiale sunt fraudate”

Andrian Candu, candidatul desemnat de Partidul „Pro Moldova” pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, care nu a fost înregistrat vineri, 18 septembrie, în calitate de concurent electoral, a anunțat că va merge săptămâna viitoare în instanța de judecată pentru a contesta decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC).

„De astăzi, putem considera că alegerile prezidențiale sunt fraudate. Comanda politică înseamnă mai mult pentru ei, frica de noi e mult mai mare. Vom merge în instanțele naționale și internaționale”, a declarat Andrian Candu în fața susținătorilor care protestau în fața sediului CEC.

Membrii CEC au constatat că din unitățile administrativ-teritoriale în care au fost colectate semnături, doar 12 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea întrunesc condițiile de validitate privind numărul minim necesar de 600 semnături ale susținătorilor, iar restul 17 unități administrativ teritoriale nu întrunesc cerințele legale, motiv din care se constată că grupul de inițiativă nu a prezentat liste de subscripție cu semnăturile valabile din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ teritoriale de nivelul al doilea.

De cealaltă parte, reprezentanții Partidului „Pro Moldova” au declarat că au depistat erori de sistem, dar și au acuzat o „robotizare”, exemplificând prin cifre introduse greșit de către operator sau faptul că „Andrian Candu” și „Adrian Candu” ar fi percepute ca două persoane diferite.

Examinarea subiectului a început ieri, fiind amânat pentru azi, când au fost aduse probe suplimentare, calificate de membrii CEC drept „acte de identitate expirate”.

Vedeți aici cum a decurs ședința și ce argumente au fost prezentate: LIVE/ ULTIMA ORĂ! CEC a respins înregistrarea lui Andrian Candu în cursa pentru prezidențiale

Conform prevederilor Codului electoral, pentru a fi înregistraţi de CEC, toţi candidaţii la funcţia de preşedinte al R. Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15000 şi nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova. Se consideră conforme cu această prevedere unităţile administrativ-teritoriale de nivelul doi ale R. Moldova în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături.

Alegerile prezidențiale vor avea loc la 1 noiembrie. CEC a înregistrat până acum doi candidați – Renato Usatîi (Partidul Nostru) și Andrei Năstase (Platforma DA).

Campania electorală va începe nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua alegerilor, adică la 2 octombrie.