Principală  —  IMPORTANTE   —   Poluarea aerului: cum ne afectează…

Poluarea aerului: cum ne afectează și ce recomandă specialiștii

În primele trei săptămâni ale anului, în orașul Chișinău s-au înregistrat majorări ale nivelului de poluare a aerului. Potrivit Agenției de Mediu, traficul aglomerat este una dintre cele mai mari surse de poluare. Astfel, în zilele de 4, 5 și 6 ianuarie s-a înregistrat o concentrație depășită de dioxid de azot și monoxid de azot.

În ultimele zile ale lunii ianuarie, situația s-ar fi stabilizat – nivelul de poluare a scăzut, anunță Agenția de Mediu. Acest lucru se datorează unor factori care au contribuit la îmbunătățirea calității aerului, precum: influența fronturilor atmosferice, alternarea maselor de aer, ploile slabe și vântul din sud-vest moderat. Pericolul persistă, însă, în zonele de relief mai joase, unde, în combinație cu fluxul mare de transport, concentrația de poluanți este mai mare.

Citiți și „De unde vine poluarea?”. Agenția de Mediu oferă detalii privind aerul poluat din capitală și îndeamnă cetățenii „să nu rămână indiferenți și doar să critice în permanență autoritățile de mediu”

Medicii vin cu o preîntâmpinare, accentuând că efectele poluării acționează cel mai mult asupra copiilor, persoanelor în etate și femeilor însărcinate.

Persoanele care sunt infectate cu boli respiratorii, cum ar fi bronșită cronică și astmul bronșic, sunt mai sensibile la toți poluanții de aer, la fel și copiii, la care inspirația este mai deasă. Aerul poluat poate influența și asupra femeilor însărcinate, dar și asupra fătului, poate duce la avorturi spontane, dacă se află în zone cu o concentrație de poluanți destul de sporite”, a spus pentru „Ziarul de Gardă” medicul igienist Tudor Puiu, de la Centrul de Sănătate Publică Chișinău.

Poluarea atmosferică influențează asupra omului în dependență de concentrația de poluanți și de timpul aflării în zona respectivă.

În cazul unor persoane ce se află o perioadă îndelungată într-o încăpere închisă, există un risc ridicat ca acestea să fie influențate de poluarea aerului. În schimb, persoanele ce se află în spațiu liber sunt mai puțin influențate, datorită curenților de aer și dispersării noxelor. Poluarea aerului atmosferic acționează asupra unor organe ale omului, îndeosebi asupra sistemului pulmonar și sistemului cardiovascular, însă, în unele cazuri, pot fi reacții alergice și pe piele”, a menționat Tudor Puiu.

Specialistul recomandă ca, în cazul în care aerul este foarte poluat, oamenii să rămână în zone unde aerul este mai curat, cum ar fi cele cu un relief mai înalt, unde persistă mai des curenții de aer.

În Chișinău nivelul cel mai înalt de poluare este între orele 17:00 și 19:00, iar cel mai redus nivel de poluare este între orele 02:00 și 05:00, datorită faptului că circulația automobilelor nu este atât de intensă.

Mariana Derivolcov, studentă în anul 1 la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, USM