Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Sondaj Intellect Group: În caz…

Sondaj Intellect Group: În caz de anticipate, 6 partide ar intra în viitorul Parlament, iar Igor Dodon și Maia Sandu sunt favoriții prezidențialelor

Compania Intellect Grup anunță rezultatele unui nou sondaj de opinie pe care susține că l-a realizat în perioada 2-9 iulie prin metoda interviurilor la domiciliul respondenților.

Potrivit datelor, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri în Parlament, 6 partide ar accede în legislativ. Pe primul loc s-ar clasa PSRM cu 25,1% din răspunsuri, urmați de PAS, 20,6%, PArtidul Șor cu 8,2%, Partidul Nostru 7,5%, PCRM 5,3% și Platforma DA la limită cu 4,1%. În același timp, 8,8% din respondenți au spuc că nu vor vota, în timp ce 16,8% nu au dorit să răspundă la întrebări.

Cei de la Intellect Group au făcut și o distribuție a mandatelor în baza răspunsurilor primite. Astfel, PSRM ar obține 36 de mandate, PAS 29, Partidul Șor 12, Partidul Nostru 11, PCRM 7 și Platforma DA cu 6.

La capitolul intenții de vot pentru prezidențiale, Igor Dodon și Maia Sandu ar ajunge în turul 2 cu respectiv, 25% și 21% din răspunsurile celor care au intenție de a merge la vot. Pe trei ar fi Renato Usatăi, Ilan Șor, care nu are vârsta necesară pentru a putea candida, Vladimir Voronin și Andrei Năstase.

Intellect Group susține că sondajul l-a realizat în perioada 2-9 iulie, pe un eșantion reprezentativ de 1172 de persoane din 69 de localități și are o eroare de plus minus 3,1%. Compania nu a menționat bugetul și sursa cercetării. Intellect Group este o companie ce aparține consultantului politic Ian Lisnevschi. Anterior, Ziarul de Gardă a scris despre faptul că Lisnevschi este conducătorul Asociaţiei Obşteşti „Garlem”, cea care a organizat mitingul de susţinere a lui Vlad Plahotniuc la funcţia de premier pe 13 ianuarie 2016.

Tot „Garlem” este cea care urma să organizeze mitingul de susţinere a guvernului Filip pe 24 ianuarie, concomitent cu protestul antiguvernamental organizat de Platforma „Demnitate şi Adevăr”, Partidul Nostru şi PSRM. Ulterior, mitingul a fost amânat, „pentru a nu da vreo ocazie provocatorilor să genereze dezordine sau haos”, conform declaraţiei „Garlem”.