Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Dodon va sesiza CC…

VIDEO Dodon va sesiza CC pentru a preciza dacă are dreptul să înainteze candidatura la funcția de premier

Președintele Igor Dodon urmează să sesizeze Curtea Constituțională pentru a preciza dacă șeful statului are dreptul să înainteze o candidatură la funcția de premier în cazul în care nu vor fi formate organele de conducere ale Parlamentului

Juriştii noștri de la președinție spun că nu, pentru că, dacă în Parlament nu există o majoritate parlamentară, dacă este imposibil să se adopte măcar o lege, atunci pentru ce să înaintezi un candidat la funcția de premier? Dar pentru că mai apoi să nu fie nicio interpretare, cel mai probabil luni sau marți va trebui să mă adresez la Curtea Constituțională pentru a clarifica acest lucru. Dacă Curtea Constituțională spune că Președintele este obligat, atunci, cel mai probabil, imediat după Paști voi începe negocierile cu fracțiunile, chiar dacă nu există o conducere a Parlamentului, și voi înainta un candidat la funcția de prim-ministru. Cînd există o majoritate parlamentară, totul este clar. Două partide înaintează candidatura și atunci e mai ușor. Dacă nu există majoritate parlamentară, atunci va trebui să-mi asum responsabilitatea și să mă gîndesc pe cine să înaintez, iar mai departe să se descurce Parlamentul”, a declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii „Linia directă” de la postul de televiziune Accent TV.

Igor Dodon a menționat că, dacă Curtea Constituțională decide că, în situația în care nu există conducerea Parlamentului, președintele nu este obligat să înainteze un candidat la funcţia de prim-ministru, atunci el nu va interveni în acest proces.

De cealaltă parte, deputatul Sergiu Litvinenco menționează că judecătorii de la CC s-au expus deja pe marginea acestui subiect. Acesta precizează că în Hotărârea nr.32 din 29.12.2015, CC a stabilit că președintele este obligat să desemneze un candidat la funcția de premier.

„În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută, Președintele Republicii Moldova are obligaţia, după consultarea fracţiunilor parlamentare, de a desemna un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea Preşedintelui”, se menționează în decizia CC din decembrie 2015.