Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Băsescu, în PE: „E…

VIDEO Băsescu, în PE: „E timpul ca UE, care investeşte bani în R. Moldova să ceară PD şi ACUM să formeze o coaliţie proeuropeană”

În cadrul dezbaterilor despre Parteneriatul Estic desfăşurate miercuri 27 noiembrie, în Parlamentul European, fostul preşedinte al României, Trăian Băsescu, a solicitat ca Uniunea Europeană să intervină în R. Moldova și să determine Partidul Democrat și Blocul ACUM să formeze o coaliție de guvernare pentru a reorienta ţara către Vest.

„Din păcate, doamna Maia Sandu a intrat singură şi deliberat în situaţia de a pierde guvernarea. În Moldova este un paradox: opoziţia, care e formată din două partide pro-europene, asistă la o guvernare dură, minoritară, a pro-rusului Dodon. Este timpul ca Uniunea Europeană, care investeşte bani, să ceară celor doi lideri din opoziţie şi care, repet, constitutie majoritate să-şi facă datoria faţă de R. Moldova preluând guvernarea şi reorientând ţara către vest”, a afirmat europarlamentuarul, Trăian Băsescu, în Parlamentul European.

Băsescu a vorbit şi despre riscul secesiunii Estului Ucrainei, prin Planul Steinmeier dar şi solicitat sprijinul şi intervenţia directă a Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă şi a comisarului pentru Extindere şi Vecinătate.

„Ucraina este o ţară cumplit lovită de Federaţia Rusă. O ţară care a pierdut Crimeea, care are un război civil disimulat, de fapt, în estul teritoriului, o ţară care are porturile blocate adesea la Marea Neagră. De ce acest lucru? Pentru că Federaţia Rusă nu poate accepta orientarea acestei ţări către UE. Soluţia pentru ca Ucraina să rămână întreagă este să fie sprijinită şi ajutată de experţi europeni, arătându-se Guvernului eroarea dacă s-ar aplica planul Steinmeier. Este riscul de a pierde estul Ucrainei, pentru că va urma un referendum după federalizare şi va urma declararea independenţei, precum în Osetia, Abhazia, Crimeea. Este tehnica Rusiei”, a declarat Traian Băsescu.

Ce prevede aşa-numita „formulă Steinmeier” pentru restabilirea păcii în Donbas.

„Formula Steinmeier” a fost propusă de preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, care prevede o foaie de parcurs pentru restabilirea păcii în Donbas, prin retragerea forţelor de pe linia de contact, desfășurarea de alegeri în teritoriile separatiste și acordarea ulterioară a unui statut special pentru zona respectivă, scrie g4media.ro.

Potrivit acestui document, Ucraina trebuie să adopte o lege specială, conform căreia pe teritoriile ocupate din regiunile Doneţk şi Luhansk trebuie să fie organizate alegeri locale, monitorizate de reprezentanți ai OSCE și ai ODIHR. În ziua alegerilor (la ora locală 20:00), în Ucraina ar urma să intre în vigoare o lege provizorie care acordă Donbasului un statut special, relatează g4media.ro.

În cadrul dezbaterilor din Parlamentul European, referitor la evoluţia Parteriatului Estic din care face parte şi R. Moldova, Federica Mogherni, la rândul său, a susţinut că odată cu schimbarea Guvernului la Chișinău necesitatea reformelor rămâne actuală.

Toodată, şi europarlamentarul român Siegfried Mureșan a declarat în că situația în R. Moldova s-a înrăutățit semnificativ, iar Uniunea Europeană ar trebui să acționeze, pentru că „declarațiile diplomatice nu sunt suficiente”.