Principală  —  IMPORTANTE   —   Anunț important privind măsurile referitoare…

Anunț important privind măsurile referitoare la regimul de intrare în România. Măsura izolării la domiciliu se suspendă temporar

Ambasada României în R. Moldova informează, printr-un comunicat de presă, că măsura izolării la domiciliu/carantinării instituționalizate se suspendă temporar, începând cu data de 2 iulie 2020, pentru toate persoanele care intră în România (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 2 iulie 2020).

Update: În comunicat nu este specificat clar dacă cetățenii R. Moldova pot merge în România fără a sta în carantină. Decizia autorităților de la București are însă legătură cu decizia Curții Constituționale din România care a declarat neconstituționale măsurile de carantină și izolare impuse anterior prin ordinul Ministerului Sănătății.

Deputatul Constantin Codreanu scrie pe site-ul său că secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a transmis prefecturilor din țară o circulară prin care anunță că „izolarea la domiciliu și carantina se suspendă temporar până când Parlamentul și Guvernul se pun de acord să respecte Constituția”. Circulara a fost transmisă după ce decizia Curții Constituționale a României, potrivit căreia măsura carantinei și a internării obligatorii impuse prin ordin de ministru este neconstituțională, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Ținând cont de contextul epidemiologic actual și de evoluția răspândirii infecției cu virusul SARS-COV-2, precum și de riscul crescut de transmitere comunitară în rândul populației, în vederea prevenirii răspândirii infecției, pentru persoanele care au fost în contact cu un caz confirmat de COVID-19, nu au finalizat perioada de 14 zile de izolare/carantină sau au venit în țară dintr-o zonă/țară considerată cu risc epidemiologic ridicat de transmitere, se recomandă autoizolare la domiciliu pe o perioadă de 14 zile, cu respectarea mai multor măsuri, precizează Ambasada.

  • Purtarea corectă a măștii de protecție în spații închise, aruncarea acesteia după folosire într-un recipient de gunoi cu capac, urmată imediat de spălarea mâinilor cu apă și săpun și/sau dezinfectarea cu soluții pe bază de alcool;
  • Spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun și folosirea de soluții dezinfectante pe bază de alcool;
  • Păstrarea distanței de cel puțin 1,5 metri între persoane;
  • Curățarea periodică a suprafețelor de contact (mânere, mese etc.) cu soluție dezinfectantă;
  • În cazul apariției simpotomatoligiei specifice COVID-19, se va accesa numărul unic de urgență 112;
  • Consultarea periodică a site-urilor oficiale, în vederea informării asupra evoluției prevederilor legislativ privind limitarea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus.

Ambasada României de la Chișinău atenționează însă că toate persoanele beneficiare ale suspendării temporare a măsurii de izolare la domiciliu/carantină trebuie informate că, în situația în care, în decursul celor 14 zile de la revenirea în țară sau de la ultimul contact cu un caz confirmat, acestea devin pozitive pentru virusul SARS-CoV-2 riscă să intre sub incidența legii conform art. 352 din Noul Cod Penal (Infracțiuni contra sănătății publice – Zădărnicirea combaterii bolilor) și să sufere consecințele săvârșirii acestei fapte.

Update: În comunicat nu este specificat clar dacă cetățenii R. Moldova pot merge acum în România fără a sta în carantină. Decizia autorităților de la București are însă legătură cu decizia Curții Constituționale din România care a declarat neconstituționale măsurile de carantină și izolare impuse anterior prin ordinul Ministerului Sănătății și cu faptul că aceasta a apărut deja în Monitorul Oficial.

Deputatul român Constantin Codreanu, originar din R. Moldova, scrie pe site-ul său că secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat, a transmis prefecturilor din țară o circulară prin care anunță că „izolarea la domiciliu și carantina se suspendă temporar până când Parlamentul și Guvernul se pun de acord să respecte Constituția”. Circulara a fost transmisă după ce decizia Curții Constituționale a României, potrivit căreia măsura carantinei și a internării obligatorii impuse prin ordin de ministru este neconstituțională, a fost publicată în Monitorul Oficial.

Deputatul Constantin Codreanu, președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării: „Deși cu întârziere, mă bucur că această circulară a fost trimisă prefecturilor pentru a elimina haosul normativ declanșat după decizia CCR. Pentru că mi-au fost deja semnalate câteva cazuri de cetățeni cărora li s-a spus că obligativitatea izolării/carantinei nu a fost eliminată indiferent de ce a decis CCR, le cer angajaților Inspectoratului General al Poliției de Frontieră să ia act de textul acestei circulare și să înțeleagă că niciun cetățean român sau străin care intră în România nu mai poate fi supus măsurii de izolare la domiciliu/carantină”.

Textul circularei semnată de Arafat și de Amalia Șerban, director general, Direcția Generală de asistență medicală și Sănătate Publică din Ministerul Sănătății: 

„Ordinul ministrului sănătăţii nr. 414/11.03.2020 privind instituirea măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate public internaţională determinată de infecţia cu Covid-19 şi stabilirea unor măsuri în vederea prevenirii şi limitării efectelor epidemiei, în baza căruia s-au instituit/dispus măsurile de carantină/izolare se suspendă de drept, începând cu data de 2.07.2020 până la modificarea cadrului legislativ. În concluzie, măsura izolării la domiciliu/carantinării instituţionalizate se suspendă temporar pentru toate persoanele (inclusiv persoanelor pentru care s-a aplicat această măsură anterior datei de 02.07.2020)”.