Principală  —  IMPORTANTE   —   Ungaria închide granițele pentru moldoveni.…

Ungaria închide granițele pentru moldoveni. Republica Moldova a fost introdusă în lista roșie a țărilor cu un înalt risc de infectare cu COVID-19

Guvernul Ungariei a anunțat noi măsuri de protecție în lupta cu COVID-19 după ultimele date ce atestă o creștere a numărului de cazuri la nivel internațional și pentru a preveni un val de infectări pe intern. Astfel, executivul maghiar a decis noi restricții de intrare în Ungaria, în funcție de țara de origine, clasificându-le în trei categorii: verzi, galbene și roșii. Moldova a fost inclusă în rândul țărilor din categoria roșie, cu un risc crescut de infectare și astfel Ungaria a interzis intrarea în țară a cetățenilor moldoveni.

Alături de Moldova, în această listă au intrat Albania, Bosnia-Herțegovina, Belarus, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Ucraina. Potrivit comunicatului Guvernului de la Budapesta, restricțiile vor intra în vigoare de miercuri, zi în care se vor face săptămânal actualizări a listei statelor.

În același timp, potrivit aceluiași comunicat, restricțiile nu se vor aplica pentru tranzitul Ungariei în cazul transportului de marfă și pasageri, dar și pentru delegații oficiale. Totodată, menționează executivul maghiar, în funcție de fiecare situație în parte, poliția și autoritățile competente vor putea realiza controale medicale și testări pentru orice suspecție de Covid.

Legat de categoria de clasificare a țărilor după culori, persoanele care vin din cele clasificate cu verde, vor putea intra în Ungaria fără nicio restricție. Dacă vin din cele galbene, atunci vor fi obligați să stea în carantină pentru 14 zile. Excepție vor face cei care vor putea prezenta un test negativ efectuat în ultimele 48 de ore. În rândul țărilor cu cod galben se numără Bulgaria, Portugalia, România și Suedia, țări membri UE și Marea Britanie, Norvegia, Rusia, Statele Unite ale Americii, Serbia, Japonia și China.

Ungaria devine a treia țară care introduce restricții de circulație pentru cetățenii Republicii Moldova. Săptămâna trecută, măsuri similare au fost introduse de Austria și Italia. În context, astăzi, premierul Ion Chicu a declarat că aceste restricții sunt impuse de creșterea numărului de infectări la nivel mondial, iar pentru ca Moldova să poată spera la ridicarea acestora, a făcut apel la populație să respecte măsurile impuse de autorități.