Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Autoritatea Națională pentru Cetățenie…

DOC Autoritatea Națională pentru Cetățenie va examina dosarul privind retragerea cetățeniei române a prim-ministrului Ion Chicu

Autoritatea Națională pentru Cetățenie (ANC) urmează să examineze dosarul privind retragerea cetățeniei române a prim-ministrului Ion Chicu. Anunțul a fost făcut de deputatul român Constantin Codreanu, care a depus o plângere în acest sens la ANC, după ce Ion Chicu a postat un mesaj scandalos în adresa României și a europarlamentarului Siegfried Mureșan.

Pe 7 iulie, Autoritatea Națională pentru Cetățenie i-a trimis o invitație deputatului Constantin Codreanu cu privire la participarea acestuia la ședința în care Comisia pentru Cetățenie va analiza plângerea în cauză.

Cu siguranță, mă voi prezenta la data respectivă la sediul ANC pentru a continua această procedură. Retragerea cetățeniei este o reacție legală firească pe care autoritățile statului român sunt obligate să o aibă atunci când persoane care și-au redobândit cetățenia română aduc prejudicii imaginii României și lezează prestigiul țării noastre încălcând jurământul depus prin care se angajau să fie devotați patriei și poporului român, să apere drepturile și interesele naționale, să respecte Constituția și legile României. Nu mai putem tolera la infinit românofobia celor care își redobândesc cetățenia română și beneficiază de toate avantajele pe care îl are un cetățean al unui stat membru al Uniunii Europene„, a declarat deputatul român.

constantincodreanu.ro

Recent, premierul R. Moldova, Ion Chicu, a declarat că a obținut cetățenia României acum 20 de ani, atunci când activa în domeniul businessului. „Este clar că cetățenia UE, dacă te gândești așa ca businessman, oferea multe posibilități și am mers pe această oportunitate”, a spus șeful Executivului.

Mesajul premierului R. Moldova, Ion Chicu, la adresa europarlamentarului român, președintele Delegației Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Moldova, Siegfried Mureșan, care a criticat actualul Guvern, a provocat mai multe reacții dure la Chișinău, București și Bruxelles. În acest sens, deputatul în Parlamentul României, originar din R. Moldova, Constantin Codreanu, a trimis o cerere la Autoritatea Națională pentru Cetățenie că să-i fie retrasă cetățenia română lui Chicu.

Premierul Ion Chicu a avut o reacție scandaloasă pe Facebook, după ce europarlamentarul român Siegfried Mureșan a criticat Guvernul de la Chișinău pentru că întârzie implementarea reformelor. 

La scurt timp nu au întâraziat să apară reacțiile policienilor, dar și a societății, care au condamnat declarația lui Ion Chicu. Ambasadorul Republicii Moldova la București a fost convocat vineri la sediul Ministerului Afacerilor Externe, iar ministrul de externe român Bogdan Aurescu a avut o discuție telefonică directă cu omologul său de la Chișinău, Oleg Țulea.

„Este un moment mai dificil, mai puțin plăcut”, a comentat pentru ZdG ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Oleg Țulea, incidentul creat în urma postării premierului Ion Chicu la adresa „băiețașilor români”.

Abia pe 23 mai, cu o reacție întârziată a venit președintele țării, Igor Dodon, în care nu a pomenit despre comentariul lui Ion Chicu, dar a declarat că Republica Moldova este „degrată de către unii europarlamentari”.