Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Regulile alegerilor prezidențiale, votate în…

Regulile alegerilor prezidențiale, votate în lectură finală de Parlament

Deputații au aprobat cu 58 de voturi, în lectură finală, pro­iec­tul de lege cu pri­vire la modi­fi­ca­rea și com­ple­ta­rea Codu­lui Elec­to­ral. Noile modi­fi­cări elec­to­rale se referă inclu­siv la cam­pa­nia elec­to­rală și ale­ge­rile pre­zi­den­ți­ale ce vor avea loc la 30 octombrie curent.

cod electoral
Textul inițial al proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea Codului Electoral.

Ast­fel, cam­pa­nia elec­to­rală va începe cu 30 de zile îna­inte de scru­tin, iar după ce va fi ales, noul pre­șe­dinte va tre­bui să renunțe la cali­ta­tea sa de mem­bru de par­tid, în cazul în care acesta face parte dintr-o for­ma­țiune poli­tică.

Noile modi­fi­cări ale codu­lui elec­to­ral sta­bi­lesc și fap­tul că în bule­ti­nele de vot folo­site la ale­ge­rile pre­zi­den­ți­ale va fi indi­cat doar numele can­di­da­tu­lui şi apar­te­nenţa poli­tică, fără date bio­gra­fice.

În Codul Electoral nu au fost incluse însă mai multe recomandări ale Comisiei de la Veneţia, printre care reducerea vârstei candidaţilor, revizuirea pragului de prezenţă la vot a cel puţin o treime dintre alegătorii înregistraţi, eliminarea lacunelor legislative în ceea ce priveşte transparenţa în procesul de finanţare a partidelor.

Nece­si­ta­tea modi­fi­că­rii legii elec­to­rale a apă­rut după ce, la înce­pu­tul lunii mar­tie, curent, Cur­tea Con­sti­tu­țio­nală a R. Mol­dova a decis că pre­șe­din­tele sta­tu­lui tre­buie ales de către cetă­țeni prin vot direct.

Foto simbol: zdg