Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția președintelui Dodon la decizia…

Reacția președintelui Dodon la decizia Curții Constituționale

„Este întârziată, dar necesară”. Astfel comentează președintele R. Moldova, Igor Dodon, decizia Curții Constituționale cu privire interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție, prin care judecătorii CC au precizat că președintele este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară în timpul consultărilor.

Vreau să salut această decizie a Curții Costituționale, o consider întârziată, dar necesară. Sunt câteva lucruri importante în această decizie. Președintele țării nu poate fi suspendat pe cinci minute și transmise competențele spicherul și premierului, așa cum se făcea pe vremea lui Plahotniuc.

Curtea Condițională, în sfârșit, prin decizia sa s-a opus. Acest subiect este întârziat, de ce, pentru că Comisia de la Veneția a spus de mult despre acest lucru.

Ce ține despre înaintarea candidatului la funcția de prim-ministru. Majoritatea parlamentară formalizată poate înainta o candidatură pe care președintele ar trebui să o accepte. Ce înseamnă majoritate parlamentară formalizată? Asta înseamnă că trebuie să fie o majoritate conform regulamentului Parlamentului, legislației în vigoare. Majoritatea parlamentară se anunță la ședința Parlamentului. Eu cred că în acest Parlamentul astfel de majoritate parlamentară nu este posibilă. Tot Curtea Condițională a specificat că dacă președintele nu acceptă atunci se începe procedura constituțională. 67 de deputați trebuie să semneze pentru suspendarea președintelui, iar în acest Parlament acest lucru nu se poate întâmpla. Salut decizia Curții Constituționale – întârziată, dar necesară”, a declarat Igor Dodon.

Joi, 6 august, judecătorii Curții Constituționale au pronunțat dispozitivul Hotărârii pentru interpretarea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție. Astfel, CC a precizat că președintele este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară în timpul consultărilor.

Judecătorii Înaltei Curți au admis parțial sesizarea depusă de deputatul Igor Munteanu. Astfel, în sensul articolului 98 alin. (1) din Constituție marja discreționară a președintelui R. Moldova la desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru este limitată. În cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, președintele este obligat să desemneze canditatul înaintat de majoritate pentru funcția de premier.