Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Chicu: „Actualul Parlament s-a…

VIDEO Chicu: „Actualul Parlament s-a discreditat totalmente și eu cred că obiectivul principal este de a-l dizolva”

Prim-ministrul Ion Chicu a venit cu mai multe acuzații în adresa liderei PAS, Maia Sandu, după ce opoziția refuzat să susțină inițiativele prin care Guvernul și-a asumat răspunderea. Astfel, șeful Executivului a menționat că în funcție de rezultatul ședinței de astăzi a Parlamentului, de la ora 14:00, unde urmează a treia tentativă a Guvernului de a veni în Legislativ cu proiectele privind angajarea răspunderii, vor fi luate eventuale decizii.

Partidele politice, care limitează activitatea Guvernului, care încalcă Constituția prin faptul că nu permit Guvernului să-și asume răspunderea, poartă toată responsabilitatea pentru criza politică pe care o avem. Nicio persoană, nici Maia Sandu, nici partenerul ei Andrian Candu, nu au dreptul să obstrucționeze activitatea Guvernului”, a declarat Ion Chicu, după tradiționala ședință de lucru a președintelui Igor Dodon, cu șefa Parlamentului Zinaida Greceanîi.

Ion Chicu a mai adăugat că „actualul Parlament s-a discreditat totalmente în fața societății și eu cred că obiectivul principal este de a dizolva acest Parlament”.

„O să urmărim și o să vedem ce se va întâmpla astăzi la ora 14:00. Ulterior, în funcție de comportamentul acestor policieni, vom lua decizia cum mergem mai departe”, a precizat premierul.

Totodată, Ion Chicu o acuză pe Maia Sandu, după ce opoziția refuzat să susțină inițiativele prin care Guvernul și-a asumat răspunderea, că blochează activitatea Guvernului. Premierul pasează vina pe lidera PAS și susține că ea se face responsabilă precum că R. Moldova, actualmente, nu primește bani din exterior.

Faptul că Maia Sandu blochează și finanțarea din exterior din parte UE, cum a făcuto și în cazul creditului rusesc, vorbește doar de un singur lucru – face tot ce poate ca să blocheze finanțarea țării, indiferent din este sau din vest. În cazul în care nu trece această modificare de buget, R. Moldova nu poate primi cele 100 de milioane de euro de la UE”, a punctat Chicu.

Duminică, 5 iulie, Maia Sandu a anunțat că fracțiunea partidului pe care-l conduce din Parlament ar putea vota legile promovate de Guvernul Chicu prin care să fie majorate salariile mai multor categorii de bugetari, dar cere Executivului ca aceste legi să fie votate în Parlament, nu prin asumare de răspundere.

Săptămâna trecută, Executivul a aprobat hotărârea cu privire la angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2020 nr. 174/2019, hotărârea cu privire la angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 173/2019, hotărârea cu privire la angajarea răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2020 nr.172/2019 și hotărârea pentru angajarea răspunderii asupra proiectului de lege cu privire la modificarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar.

Doar că, din lipsă de cvorum în Parlament, premierul nu a putut prezenta asumarea răspunderii și a acuzat opoziția că ar boicota special ședințele legislativului. O nouă ședință a Parlamentului este programată pentru luni, 6 iulie.