Principală  —  IMPORTANTE   —   UPDATE/ Un judecător se plânge…

UPDATE Un judecător se plânge la CSM pe „imixtiune în procesul de înfăptuire a justiției”. Precizările magistratului

Un judecător a depus o plângere la Consiliul Superior al Magistraturii în care reclamă „imixtiunea în procesul de înfăptuire a justiției”. Cererea acestuia va fi examinată de membrii CSM în ședința de marți, 7 iulie 2020.

Deși CSM nu publică numele magistratului, surse din sistem au confirmat pentru ZdG că magistratul care a depus cererea este Alexei Paniș, de la Judecătoria Chișinău. Nu se cunosc, deocamdată, motivele pentru care Paniș a depus această cerere.

Acesta examinează în această perioadă, împreună cu alți doi colegi, litigiul dintre Vladimir Țurcan și Domnica Manole pentru șefia Curții Constituționale. Procesul a stârnit un val de reacții fiind „un litigiu care care nu a mai fost în istoria jurisprudenței din naționale”, așa cum a admis inclusiv vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, Corneliu Guzun.

La 29 iunie 2020, un complet de judecători format din Viorica Dodon, Tatiana Avasiloaie și Alexei Paniș au respins demersul lui Vladimir Țurcan privind suspendarea executării hotărârilor prin care acesta a fost demis din funcția de președinte al Curții Constituționale (CC), iar Domnica Manole a fost aleasă în fruntea instituției. Încheierea a provocat nedumerirea avocaților care reprezintă CC în acest litigiu.

Deși aparent este o încheiere inofensivă, prin emiterea ei, completul de judecători de la Judecătoria Chișinău a acceptat să examineze, în premieră, hotărâri emise de Plenul Curții Contituționale.

Avocatul Domnicăi Manole reclamă „intervenția factorilor administrativi” în procesul de examinare a cauzei, în timp ce Corneliu Guzun, vicepreședintele Judecătoriei Chișinău, cel acuzat că ar fi format ilegal completul de judecători care examinează litigiul susține că a respectat, „totalmente prevederile legale”.

Toți actorii implicați în acest proces admit însă că „este un litigiu care care nu a mai fost în istoria jurisprudenței din naționale”.

Alexei Paniș este judecător din anul 2017.

În luna martie 2020, magistratul Alexei Paniș de la Judecătoria Chișinău a depus o sesizare în adresa procurorului general Alexandr Stoianoglo și a Procuraturii Anticorupție (PA) prin care reclamă că este intimidat de reprezentantul companiei de construcții „Reconscivil”, Valeriu Sufrai, care este membru, în același timp, și al Consiliul Economic de pe lângă președintele Igor Dodon. Contactat de Ziarul de Gardă, administratorul companiei „Reconscivil”, Valeriu Sufrai, a negat acuzațiile care i se aduc și susține că doar l-a informat pe președinte despre „atârnarea față de agenții economici”.

Citiți și: „Așa ceva nu a mai fost în istoria jurisprudenței naționale”. Reacții și acuzații după ce Judecătoria Chișinău a decis să examineze cererea lui Țurcan privind demiterea sa din funcția de președinte al CC

UPDATE/ Judecătorul Alexei Paniș menționează că cererea sa adresată CSM-ului nu are legătură cu dosarul pe care-l examinează împreună cu alți doi colegi și care vizează litigiul dintre Domnica Manole și Vladimir Țurcan de la Curtea Constituțională.

„Având în vedere informațiile lansate în spațiul public la 05 iulie 2020, privind plângerea judecătorului la Consiliul Superior al Magistraturii în care reclamă „imixtiunea în procesul de înfăptuire a justiției”, îndemn reprezentanții presei libere și independente să nu cadă pradă speculațiilor și insinuărilor incluse în articolul prezentat de zdg.md, prin care se urmărește manipularea opiniei publice referitor la un subiect actual.

Îndemn la respectarea Codului deontologic al jurnalistului, la verificarea faptelor și în special, la prezentarea opiniei persoanei vizate, care nici nu a fost solicitată. Înțeleg că opinia subsemnatului asupra subiectului în cauză nu prezintă interes pentru autorul articolului, că ar diminua caracterul senzațional al știrii, dar totuși… sesizarea CSM-ului a avut loc încă în luna martie 2020, nu se referă la cauzele aflate la moment pe rolul judecătorului”, se precizează în mesajul judecătorului.

ZdG menționează că NU a scris în știre că plângerea magistratului vizează litigiul de la Curtea Constituțională, ci doar că, în această perioadă, judecătorul participă la examinarea acelui litigiu.