Principală  —  IMPORTANTE   —   Plahotniuc, „mirat” că Procuratura cere…

Plahotniuc, „mirat” că Procuratura cere Turciei extrădarea acestuia: „Este relaxat”

Vlad Plahotniuc s-a arătat „mirat” de faptul că Procuratura Generală (PG) solicită autorităților turce extrădarea acestuia, dar este „relaxat”, a declarat marți, 29 septembrie, avocatul fostului lider al PDM, Lucian Rogac, în cadrul emisiunii Politica de la TV8, precizând că el i-a transmis clientului său anunțul.

În același timp, apărătorul lui Plahotniuc a menționat că nu poate nici să confirme, nici să infirme că acesta se află în Turcia, adăugând că „el nu este un om politic, nu are nimic comun cu politica, el este ocupat de gestionarea afacerilor pe care le deține, nu trebuie să raporteze nimănui despre locația acestuia, este liber să circule în orice stat, interdicția de circulație este doar în R. Moldova”.

„Am avut o discuție, i-am comunicat informația apărută în presă, el a aflat de la mine și urmează să așteptăm reacția sau rezultatul solicitării date de la autoritățile competente din Turcia: dacă este legitimă, dacă este oportună executarea acestei solicitări. În cazul în care va fi solicitată poziția unui apărător, vor fi angajați apărători în Turcia.

Partea apărării consideră că toate cauzele penale intentate în R. Moldova sunt cu tentă politică, cu intenția de persecutare a lui Vlad Plahotniuc”, a subliniat Rogac.

Avocatul a mai spus că Plahotniuc este „relaxat”, deoarece „justiția este corectă în afara R. Moldova”, dar că, în caz de necesitate, va colabora cu organele abilitate.

PG a anunțat astăzi că Plahotniuc se află, din 10 septembrie, în Turcia, iar procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a semnat cererea prin care solicită autorităților competente ale Turciei extrădarea fostului lider PD pentru a fi tras la răspundere în R. Moldova.

Vladimir Plahotniuc a fost anunțat în căutare, în contumacie, după ce procurorii i-au înaintat învinuirea pentru trei capete de acuzare: „crearea și conducerea unei organizații criminale”, „escrocherie” și „spălare de bani”, săvârșite în proporții deosebit de mari. În luna iunie curent, Procuratura Generală a solicitat și autorităților din Statele Unite ale Amercii să-l extrădeze pe Plahotniuc, după ce a primit confirmarea aflării acestuia pe teritoriul SUA.

ZdG a constatat ieri că Plahotniuc, plecat din R. Moldova din iunie 2019, a părăsit orașul american Miami la 28 august curent.