Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Profesorii liceului Orizont cer implicarea…

Profesorii liceului Orizont cer implicarea diplomaților pentru eliberarea cetățenilor turci expulzați din R. Moldova

Câțiva profesori și părinți ai elevilor de la liceul Orizont au cerut, în fața ambasadelor SUA și Germaniei la Chișinău, intervenția diplomaților occidentali pentru eliberarea cetățenilor turci, profesori la liceele Orizont, expulzați joi de către autoritățile moldovenești în Turcia.

Participanții au afișat mai multe mesaje în limba română, dar și în engleză și germană: „Vrem să învățăm în pace”, „Asigurați protecția azilanților”, „Profesorii noștri sunt persecutați”, „Educația este viitorul nostru”, „Profesorii noștri nu sunt teroriști”, „Ne vrem profesorii înapoi”.

Joi, 6 septembrie, șapte persoane din conducerea liceului „Orizont”, fondat și condus de cetățeni turci, au fost reținute de către reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și ulterior expulzate din R. Moldova. ZdG a scris vineri că o aeronavă închiriată de compania de stat „Air Moldova” de la compania armeană Taron Avia a efectuat la 6 septembrie curent o cursă privată în Turcia. Avionul a decolat de pe Aeroportul Internațional Chișinău la ora 11.40, iar la 12.43 a aterizat pe Aeroportul Tekirdag Corlu, situat în apropierea orașului Istanbul.

Avocata Natalia Guma a scris pe facebook că toți cei 7 cetățeni turci, profesori la liceele Orizont, expulzați joi din R. Moldova, ar fi ajuns într-o închisoare de lângă Istanbul. Ea mai spune că profesorii ar fi fost scoși din țară cu alte identități, deoarece actele lor în original (pașapoarte, permise de ședere) au rămas la soțiile lor în Moldova. 

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR:

Sursă foto: protv.md