Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Unicul privilegiu de care se…

Unicul privilegiu de care se bucură Vladimir Voronin pentru funcția de președinte deținută: E Mercedes, cu rulaj de 300 mii de km. Încă pornește

Fostul președinte al țării, liderul Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, beneficiază de aproape o săptămână de automobil, pus la dispoziție de Cancelaria de Stat. Acesta ar fi unicul privilegiu pe care îl are din partea statului pentru funcția pe care a deținut-o între anii 2001 – 2009.

„Timp de 11 ani nu am beneficiat de nimic. Dar acum o săptămână Cancelaria mi-a pus la dispoziție un automobil, cu limită de 1.000 km pe lună. Mai mult nimic. Eu am solicitat, pentru că 11 ani am folosit mașina proprie și nu mai rezist”, a declarat fostul președintele în cadrul unei emisiuni de la TV8.

Voronin spune că autoritatea i-a pus la dispoziție un automobil de model Mercedes, cu rulaj de 300 de mii de km.

„E un Mercedes, îți dai seama. Cu 300 de mii de km. Încă se pornește și se oprește. Este și șofer care va primi un salariu de 2.000 de lei pe lună de la Cancelarie”, a adăugat liderul PCRM.

Anterior fostul președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, spunea că unicul privilegiu pe care îl are din partea statului pentru funcția pe care a deținut-o între anii 1997-2001 este o mașină oferită de Guvern. De automobile beneficiază și foștii șefi de stat Mircea Snegur și Nicolae Timofti.

Conform datelor din 2019, fostul președinte Nicolae Timofti beneficiază de un „Mercedes 220 CDI”, fabricat în 2014, iar Mircea Snegur și Petru Lucinschi se plimbă cu mașini „Skoda Octavia”, fabricate în 2003.

Nicolae Timofti are și un birou în centrul Chișinăului, pentru întreținerea căruia statul a plătit 66.200 lei. Alte peste 330 de mii de lei au fost cheltuite pentru salarizarea asistentului său personal. În 2018, acesta a primit peste 156 mii lei, ceea ce înseamnă un salariu lunar de 13 mii de lei.

În 2019, în timpul Guvernului condus de Maia Sandu s-a propus reducerea cheltuielilor alocate pentru foștii președinți. Mai exact, Cabinetul de miniștri aprobase o inițiativă legislativă privind anularea garanțiilor sociale suplimentare acordate persoanelor care au ocupat funcția de președinte al Republicii Moldova, pe care le-a promovat guvernarea PDM în anul 2016. Printre facilități se numără acordarea unui birou, asistent și mașină personală. Până atunci, doar fostul președinte Nicolae Timofti a beneficiat de asemenea facilități. Proiectul însă nu a fost aprobat de Parlament.

De Parlament nu a trecut nici inițiativa deputaților Iurie Reniță și Lilian Carp, care în septembrie 2019 au propus ca persoanele care au ocupat funcția de președinte al Republicii Moldova să fie lipsite de imunitate diplomatică și pază.