Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Oficial/ PDM, primul în buletinul…

Oficial PDM, primul în buletinul de vot, urmat de Blocul ACUM și PCRM

Partidul Democrat din Moldova va fi primul în buletinul de vot. Pe locul doi va fi Blocul ACUM format din PAS și PPDA, iar pe locurile 3-4, PCRM și PSRM. Ordinea concurenților electorali a fost trasă la sorți. 

Astăzi, miercuri, 26 decembrie, mai multe partide și-au anunțat candidații la funcția de deputat. Primii au fost Socialiștii. Cap de listă va fi Zinaida Greceanîi, președinta Partidului Socialiștilor din R. Moldova. Aceasta este urmată de Vlad Batrâncea, Ion Ceban și Eduard Smirnov.

Vladimir Plahotniuc, președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM) Andrian Candu, președintele Parlamentului și Pavel Filip, prim-ministrul R. Moldova sunt primii trei candidați pe lista Partidului Democrat la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova în cirscumscripția națională (listă de partid). Lista a fost aprobată în cadrul Consiliului Național Politic al formațiunii.

În lista candidaților nu se regăsește fostul președinte, Marian Lupu. În schimb, pe locul 11 este Otilia Drăguțanu, soția ex-guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei din perioada fraudei bancare, Dorin Drăguțanu. Pe locul 20 o regăsim și pe Silvia Radu, ministra Sănătății și fost candidat „independent” la funcția de primar al Capitalei. 

Blocul ACUM, format din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA) și-a prezentat lista candidaților pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. La fel ca și Partidul Democrat, blocul ACUM a prezentat, deocamdată, doar candidații pe circumscripția națională, cei de pe circumscripțiile uninominale urmând să fie anunțați ulterior. 

Prima în lista Blocului ACUM va fi Maia Sandu, președinta PAS, urmată de Andrei Năstase, președintele PPDA. Alexandru Slusari (PPDA) și Igor Grosu (PAS) sunt pe locurile 3-4, urmați de Igor Munteanu, ex-directorul executiv al „IDIS Viitorul” și fostul boxer și istoric, Octavian Țîcu, reprezentantul societății civile.

Comisia Electorală Centrală (CEC) anunța anterior că, astăzi, 26 decembrie 2018, începe desemnarea și înregistrarea candidaților la funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova. Documentele pentru înregistrarea candidaţilor la funcția de deputat în circumscripția națională se vor depune, din partea solicitanților colectivi, în ziua de miercuri, 26 decembrie 2018 în intervalul orar 10.00 – 16.00, iar în ziua de joi, 27 decembrie în intervalul orar 9.00 – 16.00 în două etape, anunță CEC, într-un comunicat de presă.