Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministrul de Externe spune că…

Ministrul de Externe spune că R. Moldova nu se va alinia sancțiunilor împotriva Rusiei

R. Moldova nu se poate alinia sancțiunilor Vestului împotriva Federației Ruse, din cauza lipsei de alternative energetice, spune ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. Tot el spune că, R. Moldova a transmis Federației Ruse poziția sa oficială despre invazia pe care o face în Ucraina.

„Deciziile privind impunerea sancțiunilor contra Federației Ruse nu sunt decizii simple. Vedeți că foarte multe state europere au fost angajate în proiecte majore de cooperare cu Federația Rusă, inclusiv pe domenii de energetie, până pe ultima sută de metri. Deciziile privind impunerea sancțiunilor sunt complicate, pentru state mult mai puternice, mai prospere, cu mai multe alternative pentru funcționarea economiei acestor state decât R. Moldova”, a spus Nicu Popescu în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Oficialul a spus că după izbucnirea războiului, unul dintre secretarii de stat al MAEIE a discutat cu partea rusă și i-a comunicat poziția autorităților de la Chișinău.

„Secretarul a explicat foarte clar poziția R. Moldova, poziție formulată de doamna președinte și de mine. Noi am spus ce credem despre acest act nejustificat împotriva Ucrainei. Acum avem și discuții tehnice. Există comunicare cu Federația Rusă. Există mai multe situații legate de cetățenii noștri blocați în Federația Rusă, care nu pot traversa Ucraina și au nevoie de a sta pe teritoriul Federațeii Ruse. Noi avem nevoie să discutăm”, a adăugat Popescu.

Ministrul de Externe susține că au existat diferențe de opinii în ceea ce privește atitudinea Moldovei față de acțiunile Rusiei, dar poziția față de sancțiuni rămâne neschimbată.