Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (VIDEO) Maia Sandu: FMI trebuie…

(VIDEO) Maia Sandu: FMI trebuie să se asigure că închide robinetul pentru furturi bancare, după care care să aloce bani

Maia Sandu, președinta Partidului Acțiune și Solidaritate, a cerut Fondului Monetar Internațional să nu încheie niciun acord cu guvernarea de la Chișinău, pentru că aceasta „este una coruptă, respectiv, exponenții unei asemenea guvernări nu pot fi crezuți pe cuvânt”, „instituțiile statului din Republica Moldova sunt capturate”, dar și pentru că „nu există alt instrument de presiune asupra autorităților pentru a pune capăt furturilor bancare, decât programul FMI”. Motivele pentru care a trimis scrisoarea către conducerea Fondului Monetar Internațional, au fost explicate de Maia Sandu într-un mesaj video , distribuit pe o rețea de socalizare.

„Mesajul acestei scrisori a fost, în primul rând, că această guvernare este una coruptă, respectiv, exponenții unei asemenea guvernări nu pot fi crezuți pe cuvânt. Partenerii noștri, inclusiv FMI, nu trebuie să creadă promisiunilor unei asemenea guvernări, doar acțiunile trebuie să conteze. Republica Moldova se confruntă cu o criză economică, socială și politică profundă din cauza corupției, inclusiv din cauza furtului din sistemul bancar. Pe de altă parte, FMI este instituția responsabilă la nivel global de supravegherea sistemului financiar. În situația în care instituțiile statului din Republica Moldova sunt capturate, nu există alt instrument de presiune asupra autorităților pentru a pune capăt furturilor bancare, decât programul FMI. Din păcate, nici până astăzi nu a fost eliminat un risc major de fraudare a sistemului bancar și anume lipsa transparenței acționarilor în băncile din R. Moldova.”, afirmă Maia Sandu.

Un alt subiect abordat de Maia Sandu în scrisoarea către FMI se referă la transparență. „Nu înțeleg de ce noi trebuie să așteptăm până după ședința Consiliului directorilor executivi ai FMI ca să aflăm care sunt angajamentele pe care Guvernul Republicii Moldova le-a luat în numele nostru al tuturor. De exmplu, dumneavoastră nu vreți să știți cu câte miliarde de lei mai trebuie redus bugetul pe 2016, buget și așa uster și care încă nu a fost publicat, sau nu doriți să cunoașteți dacă FMI chiar insistă pe convertirea garanțiilor acordate de Guvern Băncii Naționale în datorie de stat  sau dacă Guvernul este deschisă și pentru alte soluții privind rezolvarea problemei?”

Maia Sandu a  adresat acum o săptămână o scrisoare în adresa Fondului Monetar Internațional.